Događaj se odigrava u više od 25 zemalja, a očekuje se više od milion posetilaca

Evropska noć istraživača krajem septembra u Srbiji

KulturaLifestyleManifestacijeSrbijaU fokusuVesti

6.9.2022 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Evropska noć istraživača krajem septembra u Srbiji Evropska noć istraživača krajem septembra u Srbiji
Trinaesta po redu Evropska noć istraživača u Srbiji održaće se 30. septembra i 1. oktobra od 16 do 22 časova, a svi sadržaji biće... Evropska noć istraživača krajem septembra u Srbiji

Trinaesta po redu Evropska noć istraživača u Srbiji održaće se 30. septembra i 1. oktobra od 16 do 22 časova, a svi sadržaji biće u potpunosti besplatni za sve posetioce.

Događaj se istovremeno odigrava u više od 25 zemalja, a očekuje se da će se naučnoj avanturi pridružiti više od milion posetilaca. Nakon dve godine, nauka ove jeseni ponovo izlazi na ulice, a naučni istraživači zauzeće i brojne trgove, ustanove kulture, parkove, kao i niz drugih javnih mesta. Zbog toga će, kako je saopšteno, glavna tema ove godine biti „ulična nauka“, a sva dešavanja biće potpuno besplatna za širu publiku svih uzrasta.

Organizatori su naglasili da su naučnim programom obuhvaćeno sledeći gradovi: Beograd, Niš, Kragujevac, Inđija, Pirot, Pančevo, Čačak, Gornji Milanovac, Kruševac, Trstenik, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Leskovac, Ranovac, Kikinda, Šabac, Petrovac na Mlavi, Negotin, Zaječar, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac.

Jedan od tematskih fokusa ove godine biće neraskidive veze nauke i umetnosti, sa akcentom na brojne načine koji upućuju na to da je vrlo često i sama nauka jedna od vrsta umetnosti.

„Mi tvrdimo da su iste veštine ključne za karijeru istraživača, a takođe i neophodne u umetnosti. I umetnici i istraživači teže da vide svet na nove načine, a kada uspeju u tim poduhvatima, šira javnost stiče novu perspektivu i nova saznanja. Oba su zasnovana na procesu koji može dovesti do podsticanja upotrebe kreativnosti i kritičkog mišljenja, i preispitivanja sveta oko nas. Veštine, kao što su kreativnost, rešavanje problema i kritičko mišljenje biće od suštinskog značaja za nosioce današnjih generacija“, izjavila je rukovoditeljka sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke i koordinatorka projekta ReFocuS Art dr Tanja Adnađević.

Dodaje se da će se, kroz aktivnosti projekta ScienceSCool, naučnici truditi da ukažu na značaj nauke za svakodnevni život i kroz kombinaciju zabave i nauke razbiju brojne predrasude o istraživačkom poslu.

„Naša osnovna ideja je da se nauka ilustruje kao motor koji pokreće društvo, pokazujući kako se naučno istraživanje prenosi iz laboratorije na gotove proizvode, koji se koriste u svakodnevnom životu, i ističući važnost istraživanja u borbi društva protiv brojnih prepreka u savremenom svetu. U posebnom fokusu biće klimatske promene i zaštita životne sredine. Posebno ćemo naglasiti ulogu nauke u razvoju postojećih i novih obnovljivih izvora energije, na putu ka ostvarivanju ’zelenih’ gradova i prevazilaženju pitanja klimatskih promena“, otkrila je vanredna profesorka Fakulteta za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu i koordinatorka projekta SciencesCool dr Biljana Šljukić Paunković.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa HORIZON 2022, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Projekat ReFocuS Art (Road to Friday of Science and Art), čiji je koordinator Centar za promociju nauke, organizuje Evropsku noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša  i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Projekat SciencesCool (Science on the move – from lab to streets & school) koordiniše Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, a partner na projektu je Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu.

  • kaćica

    6.9.2022 #1 Author

    Bas zanimljivo mnogi ce posetiti.

    Odgovori

  • Dea

    6.9.2022 #2 Author

    Na zalost,sve manje zaintersovane omladine ima a ovakve stvari

    Odgovori

  • TATJANA

    7.9.2022 #3 Author

    Nauka pokrece sve

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.9.2022 #4 Author

    Odlična akcija za promociju i stimulisanje nauke.

    Odgovori

  • goca87

    7.9.2022 #5 Author

    Zvuči primamljivo…

    Odgovori

  • VERA

    7.9.2022 #6 Author

    Trebalo bi više takvih manifestacija da bude.

    Odgovori

  • Anna

    7.9.2022 #7 Author

    Divan način da se deci približi nauka.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.9.2022 #8 Author

    Mislim da ce posecenost biti dobra…

    Odgovori

  • Emilija

    8.9.2022 #9 Author

    Sjajno mnogi ce doci

    Odgovori

  • MARIJA

    8.9.2022 #10 Author

    Učestvovala sam jedne godine u ovom projektu, zaista odlicno.

    Odgovori

  • Tina

    18.9.2022 #11 Author

    Zanimljivo za sve I podsticajno za mlade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...