TROGODIŠNJI PROGRAM EU ZA LOKALNI RAZVOJ U SRBIJI – EU PRO PLUS

Evropska unija izdvojila 30 miliona evra bespovratnih sredstava za lokalne samouprave

EUPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

14.4.2021 15:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska unija izdvojila 30 miliona evra bespovratnih sredstava za lokalne samouprave Evropska unija izdvojila 30 miliona evra bespovratnih sredstava za lokalne samouprave
Počela je realizacija novog programa Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus koji ima za cilj da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju... Evropska unija izdvojila 30 miliona evra bespovratnih sredstava za lokalne samouprave

Počela je realizacija novog programa Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus koji ima za cilj da doprinese sveukupnom društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u Srbiji.

Evropska unija je opredelila 30 miliona evra za ovaj trogodišnji program, koji će svoj rad usmeriti na poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem, podršku ekonomskom rastu, kao i na unapređenje socijalne infrastrukture i kohezije. Realizaciju programa EU PRO vodiće Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodiće Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

Kako je istaknuto, Evropska unija je tokom prethodne decenije pružala podršku lokalnom razvoju, a sada se kroz EU PRO Plus uvodi i sveobuhvatni i održivi pristup teritorijalnom razvoju, te će institucije i akteri na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou dobiti tehničku podršku da unaprede kapacitete za integralno planiranje, a biće podržani i projekti iz oblasti konkurentnosti, infrastrukture i društvene kohezije, koji će se birati putem javnih poziva.

Foto: Tanjug

„Programi koje smo do sada sprovodili pokazali su da smo zajednički i udruženim snagama uspeli da ne samo ublažimo posledice pandemije tokom prošle godine već i da postignemo ono što će biti i cilj programa EU PRO Plus u narednom periodu, a to je i cilj evropskih integracija – bolji životni standard i ukupni kvalitet života svakog građanina naše zemlje, bilo gde da u Srbiji živi i radi”, izjavila je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Ona je dodala da je ravnomerni ekonomski razvoj jedan od prioriteta Vlade, ali i važna tema pristupnog procesa Srbije EU i naglasila da je ovaj program pomoći osnaživanju malog biznisa, preduzetnika, a posebno ranjivih kategorija – žena i mladih.

Budžet od 30 miliona evra, koji je obezbedila Evropska unija, biće usmeren na unapređenje socijalne infrastrukture i društvene kohezije, kao i na unapređenje poslovne infrastrukture i preduzetništva, poslovnog ambijenta, a sve u cilju podsticanja lokalne privrede.

Foto: Tanjug

„EU PRO Plus će uvesti sveobuhvatni pristup razvoju koji primenjuju zemlje EU, a kojim se obezbeđuje stabilnost i održivost ekonomskog razvoja”, Izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici i dodao da “mikro, mala i srednja preduzeća predstavljaju osnovu svake savremene privrede, zato EU PRO Plus nastavlja putem prethodnih programa i usredsređuje se na podsticanje razvoja privatnog sektora koji predvode preduzetnici”.

Direktorka UNOPS u Srbiji MIkela Telatin naglasila je da ovaj projekat odražava viziju UNOPS da pruži podršku Vladi u postizanju održivog razvoja putem jačanja lokalnih kapaciteta i njihovim osnaživanjem kako bi mogli da preuzmu sprovođenje više projekata, više odgovornosti i postignu bolje rezultate.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...