Restriktivne mere protiv pandemije među najstrožijim na svetu

Evropske kompanije razmišljaju o selidbi iz Hongkonga

SvetU fokusuVesti

6.10.2021 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropske kompanije razmišljaju o selidbi iz Hongkonga Evropske kompanije razmišljaju o selidbi iz Hongkonga
Evropske kompanije sve više razmatraju preseljenje svog osoblja iz Hongkonga, saopštila je komora evropskih privrednika, dok se grad obavezuje na strategiju „Covid Zero“ koju... Evropske kompanije razmišljaju o selidbi iz Hongkonga

Evropske kompanije sve više razmatraju preseljenje svog osoblja iz Hongkonga, saopštila je komora evropskih privrednika, dok se grad obavezuje na strategiju „Covid Zero“ koju gotovo sve zemlje, osim Kine, napuštaju.

Stroge mere karantina u Hongkongu navele su mnoge kompanije da razmotre restrukturiranje barem dela svojeg poslovanja u mesta poput Singapura, rekao je za televiziju Bloomberg predsednik Evropske privredne komore u Hongkongu, Frederik Golob (Frederik Gollob).

„Možete pretpostaviti da je u većini sala za sastanke širom Evrope i Hongkonga ovo predmet rasprave“, rekao je on. „Ne možete to zaista izbeći, kada su u pitanju ograničenja.“

Njegovi komentari usledili su dan nakon što je izvršna direktorka gradskog distrikta Keri Lam (Carrie Lam) rekla da su veze Hongkonga sa kontinentalnom Kinom važnije od međunarodnih poslovnih i globalnih putnih veza koje su pomogle da se grad učvrsti kao azijski finansijski centar. Očekivalo se da će Lam u svom godišnjem obraćanju u sredu razgovarati o svom odgovoru na korona virus.

Evropska privredna komora u Hongkongu – krovna grupa koja predstavlja zemlje EU – u avgustu je izdala otvoreno pismo, upozoravajući Lam da njene kontrole pandemije ugrožavaju ugled Hongkonga kao globalnog finansijskog čvorišta. Istovremeno, istraživanje američke komore ranije ove godine pokazalo je da je više od 40 odsto njenih članova reklo da bi moglo napustiti grad.

Uprkos tome što više od mesec dana nije zabeležena nijedna lokalna infekcija korona virusom, Hongkong zahteva od stanovnika koji se vraćaju sa puta da provedu čak 21 dan u hotelskom karantinu, čak i ako su potpuno vakcinisani. To je frustriralo strane poslovne komore i stanovnike i doprinelo – pored kineskog nametanja zakona o nacionalnoj bezbednosti – rekordnom odlivu stanovnika.

„Ne vidi se ogroman odliv kompanija iz Hongkonga“, rekao je Golob, „ali postoji tendencija restrukturiranja bilo funkcija, delova ili čitavih timova, ili u nekim slučajevima, zaista selidbe celih kompanija na druge lokacije u Aziji.“

Ipak, Golob je rekao da je jednako važno za preduzeća EU u Hongkongu da njihovi predstavnici mogu da putuju u kontinentalnu Kinu, koji je veliki trgovinski partner bloka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...