EVROPSKI AERODROMI U DRAMATIČNOJ SITUACIJI Muku muče da ostanu otvoreni, a gubici su ogromni

EUFirme u fokusuU fokusuVesti

28.10.2020 08:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EVROPSKI AERODROMI U DRAMATIČNOJ SITUACIJI Muku muče da ostanu otvoreni, a gubici su ogromni EVROPSKI AERODROMI U DRAMATIČNOJ SITUACIJI Muku muče da ostanu otvoreni, a gubici su ogromni
Blizu 200 aerodroma u Evropi će biti na velikim gubicima narednih meseci ako se broj putnika ne poveća do kraja godine, objavilo je Evropsko... EVROPSKI AERODROMI U DRAMATIČNOJ SITUACIJI Muku muče da ostanu otvoreni, a gubici su ogromni

Blizu 200 aerodroma u Evropi će biti na velikim gubicima narednih meseci ako se broj putnika ne poveća do kraja godine, objavilo je Evropsko veće aerodroma (ACI).

ACI procenjuje da su 193 aerodroma ugrožena, navodeći da je na njima zaposleno 277.000 ljudi i donose 12,4 milijardi evra BDP.

Najugroženiji su manji aerodromi koji imaju do pet miliona putnika godišnje i njihovo zatvaranje bi imalo nesagledive posledice po zaposlene, rekao je portparol ACI za Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Evropski aerdromi sa većim protokom putnika su takođe u opasnoj zoni, jer su prvih 20 aerodroma u Evropi ušli u dug od 16 milijardi evra, što je oko 60 odsto njihovog godišnjeg prihoda.

„Ovi podaci pokazuju dramatično sumornu sliku aktuelnog stanja. Nakon osam meseci krize izazvane pandemijom, svi evropski aerodromi muku muče da ostanu otvoreni, a prihodi ni izbliza ne mogu da im pokriju troškove poslovanja, a kamo li kapitalne troškove“, rekao je generalni direktor ACI Oliver Jankovec, prenosi Rojters.

Čekaonica na aerodromu
Foto: Pixabay.com

ACI podaci pokazuju da je broj putnika na evropskim aerodromima opao za 73 odsto u odnosu na septembar prošle godine, izgubljeno je 172,5 miliona putnika.

ACI predstavlja više od 500 aerodroma u Evropi, od 740 komercijalnih aerodroma na kontinentu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...