Kao odgovor na planirane izmene zakona o zaštiti podataka

Facebook, Google i Twitter prete da će obustaviti svoje usluge u Hong Kongu

Hi-techLifestyleSvetVesti

6.7.2021 08:20 Autor: Marko Miladinović 1

Facebook, Google i Twitter prete da će obustaviti svoje usluge u Hong Kongu Facebook, Google i Twitter prete da će obustaviti svoje usluge u Hong Kongu
Američki tehnološki giganti Facebook, Google i Twitter upozorili su vladu Hong Konga da će možda ukinuti svoje servise u toj specijalnoj administrativnoj jedinici republike... Facebook, Google i Twitter prete da će obustaviti svoje usluge u Hong Kongu

Američki tehnološki giganti Facebook, Google i Twitter upozorili su vladu Hong Konga da će možda ukinuti svoje servise u toj specijalnoj administrativnoj jedinici republike Kine, ukoliko njene vlasti nastave sa planiranim izmenama krivičnog zakona o zaštiti podataka.

Izmene zakona bi mogle da učine tehnološke kompanije odgovornim za zlonamerno deljenje informacija pojedinaca na mreži, objašnjava Wall Street Journal.

U pismu koje je poslalo jedno udruženje ove industrije, a čije su članice i pomenuti internet divovi, navodi se da su kompanije zabrinute da bi planirani propisi za rešavanje problema „doksinga“ mogli da dovedu njihove zaposlene u rizik od krivičnih istraga ili krivičnog gonjenja zbog onoga što korisnici objavljuju na mreži. Doksing je radnja kojom se na mreži otkrivaju lični podaci korisnika, kao što su njihova stvarna imena, kućne adrese ili radno mesto, a bez njihove dozvole.

Wall Street Journal otkriva da je pismo upozorenja poslala Azijska internet koalicija sa sedištem u Singapuru. U njemu piše da je „jedini način za tehnološke kompanije da izbegnu moguće sankcije da se uzdrže od ulaganja i nuđenja usluga u Hong Kongu“.

Iz kompanija Facebook, Google i Twitter još uvek nema zvaničnih odgovora na upit koji je u vezi sa ovim problemom poslala novinska agencija Reuters.

Hongkonška Kancelarija za ustavna pitanja je u maju predložila izmene zakona o zaštiti podataka navodeći da su one potrebne za borbu protiv doksinga – prakse koja je bila rasprostranjena tokom protesta u ovom gradu 2019. godine

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...