Britanski korisnici rešili da se udruže i "presaviju tabak"

Facebook i Meta pred kolektivnom tužbom od 2,3 milijarde funti

Hi-techSvetVesti

14.1.2022 13:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Facebook i Meta pred kolektivnom tužbom od 2,3 milijarde funti Facebook i Meta pred kolektivnom tužbom od 2,3 milijarde funti
Do 44 miliona korisnika društvene mreže Facebook u Velikoj Britaniji moglo bi da podeli odštetu vrednu 2,3 milijarde funti u tužbi protiv njene matične... Facebook i Meta pred kolektivnom tužbom od 2,3 milijarde funti

Do 44 miliona korisnika društvene mreže Facebook u Velikoj Britaniji moglo bi da podeli odštetu vrednu 2,3 milijarde funti u tužbi protiv njene matične kompanije Meta.

Kako prenosi BBC, ekspertkinja u oblasti tržišne konkurencije dr Liza Lovdal Gormsen (Lisa Lovdahl Gorsmen) navodi da je Meta zloupotrebila svoju tržišnu dominaciju da bi postavila „nepravednu cenu“, odnosno da je besplatno korišćenje svoje društvene mreže „naplatila ličnim podacima njenih korisnika“.

Ona namerava da iznese slučaj pred Apelacioni sud za zaštitu konkurencije.

Meta se za sada oglasila saopštenjem da korisnici imaju „smislenu kontrolu“ o tome koje informacije dele drugim ljudima.

„Facebook je zloupotrebio svoju dominaciju na tržištu da bi nametnuo nepravedne uslove i odredbe običnim Britancima, stekavši moć da eksploatiše njihove lične podatke“, kaže dr Lovdal Gormsen.

A ovi podaci, prikupljeni između 2015. i 2019. godine, pružili su veoma detaljnu sliku o njihovoj upotrebi interneta, pomažući kompaniji da ostvari „prekomernu zaradu“ na osnovu ponašanja korisnika.

Ona kaže da će svako ko živi u Velikoj Britaniji i ko je barem jednom tokom tog perioda koristio mrežu Facebook, biti deo tužbe, osim ako ne odluči da od nje odustane.

Međutim, u novembru je Vrhovni sud Velike Britanije odbacio tužbu za odštetu od kompanije Google, odnosno Alphabet, takođe vrednu milijarde funti, zbog navodnog nezakonitog praćenja miliona iPhone uređaja, tako da je nezahvalno unapred govoriti o ishodu ove kolektivne tužbe.

Naravno, Facebook ovakvu praksu upotrebljava širom sveta, ne samo u Velikoj Britaniji, no potrošači u ovoj zemlji su odlučili da se ujedine u zaštiti svojih prava i privatnosti pred sudom.

  • Demijan

    14.1.2022 #1 Author

    Bravo za gospođu Lodval Gorsmen!

    Odgovori

  • VILENJAK

    15.1.2022 #2 Author

    Pod hitno zabraniti zloupotrebu ličnih podataka svuda u svetu…pa i kod nas takođe!

    Odgovori

  • STRELAC

    17.1.2022 #3 Author

    Najvece zlo u moru digitalnih zla.Pod hitno ih zabraniti!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...