Ništa od pretnje da će obustaviti svoju uslugu u EU

Facebook ima sve manji uticaj i to postaje očigledno investitorima

SvetVesti

14.2.2022 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Facebook ima sve manji uticaj i to postaje očigledno investitorima Facebook ima sve manji uticaj i to postaje očigledno investitorima
Kompanija Meta, u čijem vlasništvu je društvena mreža Facebook, dospela je na naslovne strane prošle nedelje zbog „pretnje“ da će povući svoje usluge iz... Facebook ima sve manji uticaj i to postaje očigledno investitorima

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu je društvena mreža Facebook, dospela je na naslovne strane prošle nedelje zbog „pretnje“ da će povući svoje usluge iz država Evropske unije. Ta tvrdnja izvučena je iz godišnjeg podneska američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), a pomalo i iz konteksta, jer se u njoj kaže da će kompanija biti primorana da razmisli o alternativama ako se uskoro ne formira novi transatlantski okvir za prenos podataka između EU i SAD.

Pretnja je upućena kao odgovor na sporazume SAD-EU o zaštiti podataka o ličnosti, koje je Evropski sud pravde poništio poslednjih godina, pošto je utvrđeno da američki zakoni ne nude dovoljno mera zaštite podataka da bi se ispunili postojeći evropski standardi, zbog čega je bilo nezakonito da kompanije prikupljaju podatke o evropskim građanima i prenose ih na američku teritoriju radi analize i prodaje potencijalnim oglašivačima.

Ovo nije prvi put da Meta preti da će napustiti određeno tržište. Prošle godine, Meta je privremeno blokirala privatna lica i kompanije u Australiji da dele vesti kao deo taktike zastrašivanja kako bi australijska vlada izmenila svoj kodeks za pregovaranje sa medijima.

Među Metinom konkurencijom Big Tech kompanija, Google je na sličan način pokušao da iskoristi svoju monopolsku poziciju kada je zapretio da će povući Google Search iz Australije, dok je Apple prošle godine rekao da bi mogao da napusti Veliku Britaniju zbog zabrinutosti za svoje patente.

Novo je, međutim, da se Meta tokom vikenda ogradila od svojih ranijih komentara. U postu na kompanijskom blogu napisano je da Meta „apsolutno ne preti da će napustiti Evropu“.

„Meta ne želi, niti ‘preti’ da napusti Evropu i svako izveštavanje koje implicira da to činimo jednostavno nije tačno. Kao i 70 drugih kompanija iz EU i SAD, mi identifikujemo poslovni rizik koji je rezultat neizvesnosti oko međunarodnog prenosa podataka“, rekao je Markus Rainiš (Markus Reinisch), potpredsednik za odnose s javnosti u Meta Europe.

Pa šta se promenilo? Pobuna krupnog kapitala i pretnja premeštaja poslovanja nisu novi instrumenti na tržištima, ali tržišni uslovi su se za Metu/Facebook dosta promenili u samo godinu-dve.

Naime, uz pojavu jake konkurencije u segmentu društvenih mreža, a uporedo sa lošijim finansijskim rezultatima zbog neizvesnosti oko pokretanja Metaversa, te prvog stagniranja u pogledu rasta novih korisnika – Facebook nije više u povoljnoj, odnosno monopolističkoj poziciji da može da iznosi takve stavove.

Jednostavno, korisnici će pre preći na neku drugu društvenu mrežu u ponudi, nego što će čekati da se menadžment Facebooka dogovori s evropskim regulatorima, a s druge strane, kompanija ne sme da rizikuje novi pad poverenja investitora, posle berzanskog kraha od pre deset dana.

  • STRELAC

    14.2.2022 #1 Author

    Naravno da niko nije u poverovao.Nije EU te srece pa da se stvarno puvuku.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    15.2.2022 #2 Author

    Facebook je nekada bio najjača mreža, dok je bio prvi i jedini, sada su ga mnoge mreže pretekle po posećenost pa je normalno da se to odrazi i na vrednost akcija ove kompanije.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    15.2.2022 #3 Author

    Volela bih da ugase i fb i instagram! Deca bi nam se pocela druziti vise!

    Odgovori

  • Vockica

    15.2.2022 #4 Author

    Što više mreža, više gubljenja vremena.. Mislim da sve mrže su smorile, i da se ugase. Neće biti šteta, predstavljaju veliki problem današnje omladine.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...