Najveći dnevni gubitak u istoriji američke berze

Meta Platforms u četvrtak ostala bez 230 milijardi dolara

BerzaNovacSvetVesti

4.2.2022 08:57 Autor: Vladimir Jokanović 4

Meta Platforms u četvrtak ostala bez 230 milijardi dolara Meta Platforms u četvrtak ostala bez 230 milijardi dolara
Kompanija Meta Platforms u čijem vlasništvu je Facebook zabeležila je u četvrtak pad vrednosti na berzi za više od 230 milijardi dolara, što je... Meta Platforms u četvrtak ostala bez 230 milijardi dolara

Kompanija Meta Platforms u čijem vlasništvu je Facebook zabeležila je u četvrtak pad vrednosti na berzi za više od 230 milijardi dolara, što je najveći dnevni gubitak za jednu američku firmu ikada. Njene akcije oslabile su za 26,4 odsto nakon što su kvartalni podaci razočarali investitore.

Meta je takođe saopštila da je broj dnevnih aktivnosti korisnika Facebooka (DAUs) opao prvi put u 18 godina njegovog postojanja, prenosi BBC. Pad cena akcija kompanije doveo je do pada neto bogatstva izvršnog direktora Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) za 31 milijardu dolara. Zakerbergov lični gubitak ekvivalentan je BDP Estonije.

Do toga je došlo nakon što je kompanija Meta otkrila da je DAUs Facebooka opao na 1,929 milijardi u poslednjem kvartalu 2021. godine u poređenju sa 1,930 milijardi u prethodnih tri meseca. Bilo je to prvi put da je ova mera aktivnosti na najvećoj svetskoj društvenoj mreži smanjena.

Kompanija Meta takođe je upozorila na usporavanje rasta prihoda zbog konkurencije sa rivalskih platformi, uključujući TikTok i YouTube, dok su oglašivači takođe smanjili potrošnju. Zakerberg je rekao da je rast prodaje kompanije bio ugrožen prelaskom mlađih korisnika na konkurentske platforme.

Zakerbergova kompanija takođe je okrivila Apple za istorijski kvartalni neuspeh, navodeći još da će je promena privatnosti iPhone aparata koštati 10 milijardi ove godine, prenosi Business Insider. To je procenjena suma koju će Facebook izgubiti od oglasa zbog podešavanja u novim verzijama operativnog sistema iOS.

  • Ika

    4.2.2022 #1 Author

    Zuckerberg ima iste ideje kao pre 15 godina, čoveče probudi se i spašavaj firmu!!

    Odgovori

  • Dragana

    4.2.2022 #2 Author

    Ne brinem ja za njih

    Odgovori

  • MARIJANA

    4.2.2022 #3 Author

    Ma Mark se uvek svakako snađe, nije džabe izgradio ovoliku korporaciju.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    5.2.2022 #4 Author

    Sobzirom da su ga bas afere oko privatnosti korisnika uvek i kostale i ranije, nije cudno sto mu to i sada pravi haos na trzistu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...