Metaverzum još nije ni lansiran, a već je u gubicima 10 milijardi dolara

Po obraćanju Zakerberga, akcije kompanije Meta prodavane i po 20 odsto nižoj ceni

BerzaNovacSvetVesti

3.2.2022 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Po obraćanju Zakerberga, akcije kompanije Meta prodavane i po 20 odsto nižoj ceni Po obraćanju Zakerberga, akcije kompanije Meta prodavane i po 20 odsto nižoj ceni
Profitabilnost kompanije Meta je pala u četvrtom tromesečju, zabrinjavajući investitore koji su u trgovanju po zatvaranju poslednjeg trgovačkog dana na Wall Street-u u jednom... Po obraćanju Zakerberga, akcije kompanije Meta prodavane i po 20 odsto nižoj ceni

Profitabilnost kompanije Meta je pala u četvrtom tromesečju, zabrinjavajući investitore koji su u trgovanju po zatvaranju poslednjeg trgovačkog dana na Wall Street-u u jednom trenutku dogovarali transakcije paketa akcija kompanije po ceni 20 odsto nižoj.

Meta, matična kompanija Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, zabeležila je 10,3 milijarde dolara neto dobiti tokom poslednjeg kvartala ili 3,67 dolara po akciji, što je pad od pet odsto u odnosu na pre godinu dana. Očekivalo se da će kompanija objaviti 3,84 dolara po akciji, prenosi Forbes.

Ukupan prihod je ipak nadmašio projekcije. Metina prodaja je dostigla 33,7 milijardi dolara, više od predviđenih 33,4 milijarde dolara.

Kako se promena naziva krovne kompanije iz Facebook u Meta ukorenjuje kod investitora, ona pokušava da se pomeri sa svojih mobilnih i desktop društvenih mreža ka konceptu koji se zove metaverzum, digitalnom carstvu dostupnom kroz proširenu i virtuelnu stvarnost (Augmented & Virtual Reality).

To je drastičan zaokret za poslovanje ka još uvek u velikoj meri neproverenom konceptu, ali izvršni direktor Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) ga smatra ključnim za obezbeđivanje nove mlade publike koja je napustila društvenu mrežu Facebook.

Primera radi, Facebook nije registrovao povećanje broja mesečnih korisnika tokom četvrtog kvartala, što je retko smanjenje rasta. Taj broj je ostao na nivou od oko 2,91 milijarde.

Metine postojeće aplikacije dodatno su opterećene prošlogodišnjim skandalom uzbunjivača koji je dodatno kritikovao postupanje kompanije sa dezinformacijama i problematičnim sadržajem.

Ali u doglednoj budućnosti, Meta će nastaviti da se oslanja na svoj osnovni posao oglašavanja. Oglasi su činili ogromnu većinu njenih prihoda u četvrtom kvartalu, oko 32,6 milijardi dolara.

Poslovna jedinica koja razvija metaverzum, Reality Labs, ostvarila je 877 miliona dolara zarade tokom četvrtog kvartala, ali je izgubila 3,3 milijarde dolara, što je skoro 60 odsto veći gubitak nego prethodne godine. Prihodi Reality Labsa uglavnom potiču od prodaje VR slušalica. Za celu 2021. godinu Reality Labs je izgubio 10,1 milijardu dolara.

„Put pred nama još uvek nije savršeno definisan“, rekao je Zakerberg u obraćanju investitorima u sredu uveče. „Ali zadovoljan sam zamahom i napretkom koji smo do sada ostvarili.“

Ovi brojevi pokazuju da je izgradnja metaverzuma skup poduhvat, a Meta ima žestoku konkurenciju. Snap i Microsoft imaju slične planove, a kompanija Bila Gejtsa (Bill Gates) je preuzima Activision Blizzard za skoro 70 milijardi dolara kao deo ciljeva za širenje sopstvenog metaverzuma.

  • LIMUN ŽUT

    3.2.2022 #1 Author

    S obzirom na to su postali žiža masovne komunikacije, porast profita nije neočekivan.

    Odgovori

  • Ika

    3.2.2022 #2 Author

    Meta mora pokrenuti nešto novo, Facebook je već zanemarena društvena mreža u odnosu na instagram, tik tok i sl.

    Odgovori

  • VILENJAK

    3.2.2022 #3 Author

    Ne sumjam ja u njega.. osmisliće nešto drugo. Ili kupiti neku aktuelnu društvenu mrežu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...