povećanje od devet do 46,8 odsto

Fakulteti Univerziteta u Beogradu doneli odluke o povećanju školarina

KulturaSrbijaVesti

23.2.2023 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Fakulteti Univerziteta u Beogradu doneli odluke o povećanju školarina Fakulteti Univerziteta u Beogradu doneli odluke o povećanju školarina
Određeni broj fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina. Procenat je od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko će školarina... Fakulteti Univerziteta u Beogradu doneli odluke o povećanju školarina

Određeni broj fakulteta Univerziteta u Beogradu doneo je odluke o povećanju školarina. Procenat je od devet pa sve do 46,8 odsto, koliko će školarina biti veća na Mašinskom fakultetu.

Oni koji su za sada doneli odluku o povećanju cena školarina, kažu da su to uradili uz saglasnosti sa studentskim predstavnicima. Podatke prikupljaju i studenti i Univerzitet, prenosi RTS.

Kako navodi predsednica studentskog parlamenta Ana Ćurić, prema podacima koje su prikupili, povećanja su između 10 i 15 odsto. Na primer, studije biologije će umesto 90.000, koštati 100.000 dinara.

„Što se tiče školarina, one su povećane za 10 odsto. Moram da napomenem da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine“, rekao je Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta.

„Predložena je korekcija cena za 9,2 odsto na Fakultetu organizacionih nauka (FON), opet imajući u vidu povećane troškove poslovanja i da naš diplomirani inženjer u proseku za mesec i po dana zaradi kada počne da radi ovaj iznos školarine“, kaže Milan Martić, dekan FON-a Univerziteta u Beogradu.

Ekonomski fakultet ima odredbu da se školarine usklađuju sa stopom inflacije.

“Povećanje cena školarina je oko 9,1 odsto. To je odluka Saveta fakulteta. S druge strane, u radu Saveta učestvuju i studenti i sa studentskim parlamentom je iskomunicirana ova odluka“, kaže Žaklina Stojanović, dekanka Ekonomskog fakulteta.

Predložene kvote za upis brucoša u narednu akademsku godinu su slične prošlogodišnjim. O trošku države može da se školuje 9.743 brucoša, a za samofinasiranje je u planu 5.450 mesta.

„Pojedini fakulteti imaju samo jedan studijski program, pojedini po tri, pet pa i deset studijskih programa, tako da mislim da postoji jedna široka lepeza od društvenohumanističkih, tehničkih, medicinskih, prirodnih nauka i da će kandidati moći da se opredele za ono što žele da studiraju“, ističe Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Na univerzitetu kažu da će, čim dobiju sve podatke, objaviti spisak fakulteta koji su podigli školarine.

 • MAJA

  23.2.2023 #1 Author

  Jao pa dokle vise

  Odgovori

 • Dunja5

  23.2.2023 #2 Author

  Bas strašno…

  Odgovori

 • Anna

  23.2.2023 #3 Author

  Poenta jeste da studira samo elita, a ostali da nakon srednje škole počnu da rade.

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.2.2023 #4 Author

  Nerealno velika poskupljenja,puno njih ce i odustati od studiranja…

  Odgovori

 • TATJANA

  24.2.2023 #5 Author

  I do sada je bilo skupo a sada tek previse

  Odgovori

 • VERA

  24.2.2023 #6 Author

  To jeste problem vezano za školarine. Ali ono o čemu govore sada veliki maturanti su sumnjivi prijemni ispiti koji se polažu u srednjoj školi. Država ima mogućnost da finansira studije onih koji pokazuju odlične rezultate u školi a nisu u mogućnosti da plate školarine. Ukoliko to ne uradi i oni će spakovati kofere.

  Odgovori

 • Maria

  25.2.2023 #7 Author

  I do sada je mnogima bilo preskupo, sada tek…

  Odgovori

 • NINICA

  26.2.2023 #8 Author

  Jako loše vesti i ovako su školarine previše

  Odgovori

 • FRUIT04

  26.2.2023 #9 Author

  Nit mogu da plate stanove, a sad ce tesko I skolarine da placaju.

  Odgovori

 • Dea

  5.3.2023 #10 Author

  Jako je teko odskolovato dete u danasnje vreme ako niste iz Bga

  Odgovori

 • STRAHINJA

  12.3.2023 #11 Author

  Ovo je toliko pogreno na vise nivoa

  Odgovori

 • DASHA

  3.5.2023 #12 Author

  Pa dokle!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...