Međunarodna udruženja bune se protiv poslovne politike čuvene italijanske kompanije

Ferrero na udaru jer eksploatiše i radnike i prirodu

EUSvetVesti

14.5.2021 12:55 Autor: Marko Miladinović 3

Ferrero na udaru jer eksploatiše i radnike i prirodu Ferrero na udaru jer eksploatiše i radnike i prirodu
Italijanska kompanija Ferrero, koja proizvodi čuvenu Nutelu, kontroliše 30 odsto svetskog tržišta uzgoja lešnika. Turski zasadi ovog koštunjavog voća, inače prvi po veličini u... Ferrero na udaru jer eksploatiše i radnike i prirodu

Italijanska kompanija Ferrero, koja proizvodi čuvenu Nutelu, kontroliše 30 odsto svetskog tržišta uzgoja lešnika. Turski zasadi ovog koštunjavog voća, inače prvi po veličini u svetu, sasvim su pod kontrolom kompanije iz Italije, piše list Il Manifesto.

Kao monopolista na turskom tržištu, Ferrero je uspeo da snizi cenu u proizvodnji i otkupu i tako eliminiše konkurenciju niza malih proizvođača. Direktna posledica toga je, piše list, pad cena lešnika, ali i plata zaposlenih berača, koji su većinom sirijske izbeglice, a među njima i mnogobrojna deca.

List podseća da je međunarodna organizacija koja se bori protiv robovske eksploatacije radnika, Anti-Slavery – inače najstarija još uvek funkcionalna svetska organizacija za borbu za ljudska prava, osnovana pre 180 godina –  već ranije optužila Ferrero zbog uslova rada i zarada maloletnika koji rade na poljima  u vlasništvu multinacionalne kompanije.

Iste optužbe pristižu i za poslovnu politiku koju Ferrero primenjuje u Gani i Obali Slonovače, gde je vlasnik ogromnih plantaža na kojima se gaji kakao. Povrh eksploatacije ljudi, kompanija je i na udaru udruženja koja se bave zaštitom prirodne sredine, jer u ovim afričkim zemljama na velikim površinama gaji isključivo jednu biljnu kulturu, i time narušava lokalne eko-sisteme.

Fabrika Ferrero osnovana je pre 75 godina u italijanskom gradu Albi, a njen današnji izvršni direktor je unuk osnivača, Đovani Ferero (Giovanni Ferrero). Kompanija je tokom godina izrasla u međunarodnog giganta, pa pored sedišta u Italiji, danas ima proizvodne pogone u još osam zemalja, uključujući Kinu i Rusiju, a u nekolicini država ima velike površine poljoprivrednog zemljišta pod lešnikom i kakaom. Pre tri godine Ferrero je izvršio akviziciju 20 američkih konditorskih brendova koji su do tada bili u vlasništvu kompanije Nestle.

Đovani Ferero je prošle godine bio pod udarom evropskih medija jer je sebi i svojoj porodici isplatio jednu od najvećih dividendi u istoriji EU, u iznosu od 642 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...