Niske cene i velika konkurencija gase proizvodnju papira na severu Evrope

Finska i Švedska šokirane vešću o zatvaranju pogona koji će usloviti gubitak 1.100 radnih mesta

EUVesti

22.4.2021 20:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Finska i Švedska šokirane vešću o zatvaranju pogona koji će usloviti gubitak 1.100 radnih mesta Finska i Švedska šokirane vešću o zatvaranju pogona koji će usloviti gubitak 1.100 radnih mesta
Finsko-švedska kompanija Stora Enso, najavila je da će na jesen zatvoriti deo poslovanja u segmentu proizvodnje papira u dve svoje fabrike – Veitsiluoto u... Finska i Švedska šokirane vešću o zatvaranju pogona koji će usloviti gubitak 1.100 radnih mesta

Finsko-švedska kompanija Stora Enso, najavila je da će na jesen zatvoriti deo poslovanja u segmentu proizvodnje papira u dve svoje fabrike – Veitsiluoto u severnoj Finskoj i Kvarnsveden u centralnoj Švedskoj. To će usloviti gubitak radnih mesta za oko 1.100 zaposlenih ljudi, prenosi Euroactiv.

Kao razlog za ovu odluku, koja je neprijatno iznenadila sve u Finskoj i Švedskoj, kompanija Stora Enso, navela je „rekordan pad tržišta papira izazvan pandemijom. Njihova procena je da niske cene i velika konkurencija među evropskim proizvođačima čine pomenute dve fabrike potpuno neprofitabilnim u narednim decenijama“.

Najave iz firme Stora Enso došle su u lošem momentu za Vladu Finske. Naime, već neko vreme se u ovoj zemlji vodi kampanja za motivisanje povratka u zemlju visokokvalifikovanih radnika koji su, u potrazi za boljim uslovima, otišli u inostranstvo. Ova objava, međutim, nije iznenadila analitičare koji su u prethodnom periodu posmatrali ubrzani proces transformacije u industriji i koji se slažu da navedene fabrike ne bi imale perspektivu u segmentu proizvodnje papira.

„U tom smislu, sada preispitujemo strategiju poslovanja i lagano se okrećemo tržištima kao što je ambalaža, razna građevinska rešenja i inovacije u vezi sa biomaterijalima“, objašnjava naredne korake izvršna direktorka kompanije Stora Enso Anis Breski (Annice Breski).

Najavljeno gašenje pogona za proizvodnju papira uticaće na gubitak 670 radnih mesta u Veitsiluotu, što znači da će finska fabrika zapošljavati oko 5.700 ljudi, dok če nakon ukidanja 440 radnih poslova u Kvarnsveden, u fabrici u Švedskoj ostati oko 4.700, prenosi Euroaktiv.

Premijerka Finske Sana Marin (Sanna Marin) obećala je mere kojima će Vlada ove zemlje pomoći svima onima koji su pogođeni ovom odlukom kompanije. Iz Švedske, za sada, nema takvih najava.

Tagovi
VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...