Kompanija Toriox izlicitirala livnicu i atraktivno građevinsko zemljište na Novom Beogradu

Firma povezana sa porodicom Karić ulazi u veliku investiciju u Srbiji

BiznisNekretnineNovacSrbijaU fokusuVesti

23.8.2022 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Firma povezana sa porodicom Karić ulazi u veliku investiciju u Srbiji Firma povezana sa porodicom Karić ulazi u veliku investiciju u Srbiji
Kompanija Toriox d.o.o, osnovana pre dva meseca, pobedila je 1. avgusta na licitaciji za Novu livnicu na Novom Beogradu – objekte i 7,3 hektara... Firma povezana sa porodicom Karić ulazi u veliku investiciju u Srbiji

Kompanija Toriox d.o.o, osnovana pre dva meseca, pobedila je 1. avgusta na licitaciji za Novu livnicu na Novom Beogradu – objekte i 7,3 hektara građevinskog zemljišta platila je 43 miliona evra.

Javno nadmetanje organizovala je Agencija za osiguranje depozita (AOD). Nepoznata, tek osnovana kompanija Toriox, prema istraživanju Vojvođanskog istraživačkog-analitičkog centra (VOICE), ćerka je kiparske firme i jedno je od pravnih lica koja se mogu dovesti u vezu sa porodicom Bogoljuba Karića.

Osoba sa imenom Marinos Stilijanides (Marinos Stylianides) direktor je preduzeća Toriox Holdings LTD na Kipru. Ovo ime, sudeći po podacima iz zvaničnog kiparskog registra, pominje se na menadžerskim pozicijama u više od stotinu tamošnjih firmi.

Kako piše VOICE, evropski mediji, izveštavajući o poslovnim vezama porodice Karić i porodice beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka navode Stilijanidesa kao novog vlasnika kiparske firme Dana holdings, koja je do uvođenja sankcija Evropske unije Bogoljubu Kariću bila u vlasništvu familije ovog srpskog biznismena.

Toriox d.o.o, ćerka firma Toriox Holdingsa, pobedila je na licitaciji za nepokretnu imovinu Nove livnice koja se nalazi na Tošinom bunaru, uz parcelu bivše fabrike IMT čija je imovina delom takođe prodata na licitaciji koju je organizovala Agencija za osiguranje depozita.

I imovina Livnice i imovina IMT-a prodavale su se u okviru stečajnog postupka nad Beobankom AD Beograd koja je imala velika potraživanja prema ovim, nekadašnjim industrijskim gigantima.

Zemljište koje je pripadalo IMT-u (najmanje 35 hektara) i Livnici (7,3 hektara) slovi za najatraktivniju građevinsku lokaciju u Srbiji. Ono je prošle i ove godine prodavano preko državnih agencija – Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i Agencije za osiguranje depozita.

Kako se može videti iz oglasa za javno nadmetanje koje je održano 1. avgusta, vrednost imovine Nove livnice Novi Beograd procenjena je na 30 miliona evra, dok je depozit iznosio 4,5 miliona. Licitiranje je krenulo od početnih 26 miliona evra, a na prodaju je dato 11 objekata ukupne površine 38.815 metara kvadratnih, odnosno građevinsko zemljište na 73.771 kvadratnih metara.

Toriox d.o.o ponudio je za Livnicu 13 miliona evra više od procenjene vrednosti. Drugoplasirani ponuđač stigao je do 41 milion evra, a trećeplasirani do 37 miliona.

Broj za javno nadmetanje
Foto: Pixabay.com

Prema saznanjima VOICE-a, Toriox još nije platio u potpunosti tu atraktivnu imovinu niti je preveo na sebe. Po aktima AOD-a (Pravilnik o unovčavanju stečajne imovine) predviđena je obaveza učesnika na licitaciji da uz prijavu koju podnose polože i novčani depozit od 15 odsto procenjene vrednosti. Uz to, potpisuju izjavu da su saglasni da će izgubiti depozit ako kao prvoplasirani ponuđač ne potpišu ugovor ili ne uplate iznos kupoprodajne cene u roku koji Agencija odredi, odnosno, ako kao drugoplasirani ponuđač na poziv Agencije ne pristupi zaključenju ugovora ili ne isplati cenu.

Privredni sud u Beogradu, koji je u ovom slučaju stečajni sud, odgovorio je VOICE-u da nije obavešten o ovoj prodaji.

„Prodaja javnim nadmetanjem bila je zakazana za 1. avgust 2022. godine, ali do danas Privredni sud nije obavešten o ishodu prodaje, odnosno da li je predmetna nepokretnost prodata, niti ko je kupac. Stoga, odgovarajuće rešenje o konstataciji prodaje nije doneto“, stoji u odgovoru Privrednog suda Beograd napisanom 17. avgusta.

Prema Zakonu o stečaju, obaveza je stečajnog upravnika, u ovom slučaju AOD-a, da obavesti stečajni sud o obavljenoj licitaciji i zaključenim kupoprodajnim ugovorom, odnosno isplaćenoj ugovorenoj ceni. Na osnovu tih informacija sud donosi rešenje kojim konstatuje prodaju stečajne imovine i sa tim rešenjem kupac ide u katastar i prepisuje imovinu na sebe.

Prema informacijama VOICE-a, ugovor o kupoprodaji potpisan je 12. avgusta, a rok za isplatu ističe 30 dana nakon toga.

Toriox d.o.o registrovan je 29. juna 2022. godine, na adresi Vojvode Milenka 42. Član društva, odnosno stopostotni stvarni vlasnik je Toriox Holdings iz Nikozije sa uplaćenim novčanim ulogom od 587.142 dinara. Pretežna delatnost firme Toriox d.o.o. je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada. Direktor ovog preduzeća, sadašnjeg vlasnika Livnice Beograd, je Dejan Anđelković.

Prema uvidu u dokumentaciju koju poseduje VOICE, direktor Toriox Holdingsa je Marinos Stilijanides, što pokazuje i uverenje Ministarstva energetike, trgovine i industrije Kipra. Ovo ministarstvo navodi Stilijanidesa kao jedinog akcionara Toriox Holdingsa – u ovom preduzeću on ima 5.000 akcija a svaka vredi po jedan evro.

Kako se može videti u registracionoj dokumentaciji Stiljanides je u junu ove godine ovlastio advokaticu iz Beograda Veru Čabarkapu da zastupa Toriox Holdings u Srbiji. Ona je poznata javnosti kao nekadašnja advokatica porodice Karić i jedna od kandidata na izbornoj listi njihove stranke na parlamentarnim izborima 2008. godine, piše Beta pozivajući se na VOICE.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...