Predviđene kazne od 50.000 do 300.000 dinara

Fiskalni račun bez bezbednosnog elementa nije validan

Moja firmaPoreziPoslovanjePreduzetnik

20.4.2022 16:14 Autor: Marija Jovanović 7

Fiskalni račun bez bezbednosnog elementa nije validan Fiskalni račun bez bezbednosnog elementa nije validan
Poreska uprava pozvala je sve obveznike fiskalizacije koji još nisu podneli prijavu za izdavanje bezbednosnog elementa da to učine što pre, jer je krajnji... Fiskalni račun bez bezbednosnog elementa nije validan

Poreska uprava pozvala je sve obveznike fiskalizacije koji još nisu podneli prijavu za izdavanje bezbednosnog elementa da to učine što pre, jer je krajnji rok za prelazak na novi model fiskalizacije 30. april.

“Pozivamo obveznike fiskalizacije koji su podneli prijavu i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu, da isti preuzmu bez odlaganja u nadležnoj filijali”, navode u Poreskoj upravi.

Uručenje bezbednosnih elemenata Poreska uprava vršiće svakog radnog dana, kao i za vreme Uskršnjih praznika, u subotu 23. aprila i ponedeljak, 25. aprila, od 7:30 do 18 časova.

Kako za Biznis.rs navode u Poreskoj upravi, do sada je za prelazak na novi sistem prijavljeno 139.117 obveznika i 202.194 maloprodajnih objekata, odnosno prostora, a samo na dnevnom nivou PU dobija više od dva miliona novih fiskalnih računa.

“Zahtev za finansijsku podršku države podnelo je 130.966 obveznika. Do sada je država isplatila 4,93 milijarde dinara”, ističu u Poreskoj upravi.

Iako iz dana u dan raste broj privrednika koji prelaze na novi sistem fiskalizacije, prema rečima proizvođača i servisera evidentno je da se subvencije koriste, uređaji kupuju, ali mali broj njih preuzima bezbednosne elemente koji su neophodni za aktivaciju fiskalnih uređaja.

Foto: Freepik.com

Bezbednosni element je hardverski ili softverski element koji Poreska uprava izdaje obvezniku fiskalizacije. On sadrži elektronski sertifikat koji je neophodan za potpisivanje fiskalnih računa i potvrdu identiteta prilikom razmene podataka i informacija sa Poreskom upravom.

“Račun koji je izdat bez korišćenja bezbednosnog elementa ne može se smatrati fiskalnim računom. Bezbednosni element sadrži elektronski sertifikat koji služi da reprodukuje digitalni potpis obveznika fiskalizacije prilikom izdavanja svakog fiskalnog računa, kao i da reprodukuje zaštićenu lozinku obveznika prilikom povezivanja sa Sistemom za upravljanje fiskalizacijom (SUF)“, navodi se u objašnjenju PU.

Predviđene kazne za nekorišćenje odgovarajućeg bezbednosnog elementa kreću se od 50.000 do 300.000 dinara.

Kako se navodi u Zakonu o fiskalizaciji, za pomenuti prekršaj novčanom kaznom od 300.000 dinara kazniće se pravno lice – obveznik fiskalizacije, za odgovorno lice u pravnom licu predviđena je kazna od 50.000 dinara, dok se preduzetnik može kazniti u iznosu od 150.000 dinara.

Foto: Freepik.com

Fizičko lice – obveznik fiskalizacije koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje nije preduzetnik – obveznik fiskalizacije za ovaj prekršaj može se kazniti novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Bezbednosni element je personalizovan za obveznika fiskalizacije, za konkretan poslovni prostor i poslovnu prostoriju. Neovlašćeno lice ne može koristiti bezbednosni element, u drugom poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji, to jest u okviru neodgovarajućeg elektronskog fiskalnog uređaja.

Prema Zakonu o fiskalizaciji, poslovni prostor i poslovne prostorije mogu da budu zatvoreni ili otvoreni prostor, ali i svaki samonaplatni uređaj poput automata i svakog pokretnog mesta od vozila do plovnih objekata, koje služi za obavljanje delatnosti, uključujući i deo ili više delova jednog poslovnog prostora ili poslovnih prostorija, kao i prostor koji obveznik fiskalizacije, radi obavljanja delatnosti, koristi samo povremeno ili privremeno.

Predviđene kazne za neevidentiranje prometa od 300.000 do dva miliona dinara

Svi obveznici fiskalizacije od 1. maja moraće da evidentiraju svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja – gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom ili na drugi bezgotovinski način, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Novčanom kaznom od 300.000 do dva miliona dinara dinara kazniće se za prekršaj pravno lice – obveznik fiskalizacije ukoliko:

  • ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja
  • izda fiskalni račun koji ne sadrži obavezne propisane podatke ili sadrži neispravne podatke koji su od značaja za visinu poreske obaveze
  • u trenutku prometa ne izda fiskalni račun korišćenjem elektronskog fiskalnog uređaja, koji se sastoji od elemenata (procesor fiskalnih računa i elektronski sistem za izdavanje računa) čija je upotreba odobrena od strane Poreske uprave;
  • u svakom svom poslovnom prostoru i poslovnoj prostoriji kojima se dodeljuje jedinstvena oznaka poslovnog prostora ne obezbedi nesmetan rad najmanje jednog elektronskog fiskalnog uređaja
  • izda račun koji nije fiskalizovan u momentu prometa na malo ili ne dostavlja podatke o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi putem stalne internet veze u realnom vremenu, u trenutku prometa na malo.

Za prekršaj koji se odnosi na neevidentiranje prometa, prema Zakonu o fiskalizaciji, kazniće se obveznici fiskalizacije i to odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara, preduzetnik kaznom od 50.000 do 500.000 dinara, a fizičko lice kaznom od 50.000 do 500.000 dinara.

Za isti prekršaj nakon 1. maja može da bude kažnjeno i fizičko lice – obveznik fiskalizacije koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, a koje nije preduzetnik – obveznik fiskalizacije, i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara.

  • IVAN

    20.4.2022 #1 Author

    Visoke su kazne bas

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.4.2022 #2 Author

    Nece platiti kaznu oni koji rade regularno…

    Odgovori

  • SANJA

    21.4.2022 #3 Author

    Sada kad dobijes fiskal niko nece znati koliko si uzeo posto ce svakako biti kilometarski

    Odgovori

  • Anna

    21.4.2022 #4 Author

    Kazne su nesrazmerne. I opet će oni najsitniji stradati.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    21.4.2022 #5 Author

    sve u svrhu kontrole i što veće naplate poreza. tako i treba da bude ali samo da se sredstva usmeravaju ka boljim uslovima života

    Odgovori

  • Pasparrtu

    21.4.2022 #6 Author

    Slazem se za kazne ma koliko da su velike…. Nas narod u principu tako i funkcioniše… Dok ga ne udaris po dzepu, nece postovani zakon

    Odgovori

  • MADMAX

    21.4.2022 #7 Author

    Još kada bi neko odgovarao za nenamensko trošenje budžetskog novca e tu bi se tek uštedelo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...