Američka kompanija okreće se hibridima

Ford odustao od proizvodnje električnog SUV vozila

AutomobiliSvetVesti

22.8.2024 09:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ford odustao od proizvodnje električnog SUV vozila Ford odustao od proizvodnje električnog SUV vozila
Ford Motor je u sredu saopštio da napušta planove o proizvodnji električnog SUV vozila sa tri reda sedišta i odlaže lansiranje nove električne verzije... Ford odustao od proizvodnje električnog SUV vozila

Ford Motor je u sredu saopštio da napušta planove o proizvodnji električnog SUV vozila sa tri reda sedišta i odlaže lansiranje nove električne verzije svog najprodavanijeg kamioneta, F-150. Ovo je najnovije odlaganje američkog proizvođača automobila koji se fokusira na smanjenje troškova kako bi podstakao potražnju.

Ford, General Motors i drugi proizvođači automobila odložili su ili otkazali proizvodnju novih električnih modela kako bi izbegli velika ulaganja u vozila koja potrošači ne kupuju tako brzo kao što je bilo očekivano, prenosi Reuters.

„Zbog pritiska na cene i marže, odlučili smo da prilagodimo našu mapu proizvoda i tehnologije, kao i industrijski otisak, kako bismo postigli cilj pozitivnog EBIT-a (zarade pre kamate i poreza) u prvih 12 meseci lansiranja svih novih modela“, saopštila je kompanija Ford.

Ford je takođe najavio dodavanje novog električnog kamioneta srednje veličine i kombija u svoju buduću ponudu, udvostručujući strategiju na kojoj je radio poslednjih godina, fokusirajući se na segmente gde je već snažan, kamionete i komercijalna vozila. Akcije Forda su porasle za 1,1 procenat.

Automobilska kompanija sa sedištem u Mičigenu, odlučila je da više investira u hibridna vozila, koja kombinuju električni sa benzinskim motorom. Prodaja hibrida kod Forda, Toyote i drugih proizvođača automobila naglo je porasla jer se potrošači okreću ovoj tehnologiji kao jeftinijoj prelaznoj opciji između automobila na benzin i električnih vozila.

Ford će pretrpeti specijalni nenovčani trošak od oko 400 miliona dolara zbog otpisa određenih sredstava planiranih za električne SUV automobile sa tri reda sedišta, što može rezultirati dodatnim troškovima i gotovinskim izdacima do 1,5 milijardi dolara. Zbog sve većeg fokusa na hibride, Ford je saopštio da će njegov udeo u godišnjoj kapitalnoj potrošnji posvećenoj čistim električnim vozilima pasti sa 40 na oko 30 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.