vodeći regionalni lanac maloprodajne robe široke potrošnje

Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora

BiznisInvesticijePoslovanjeRegionSrbijaU fokusuVesti

4.4.2022 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora
Fortenova grupa je prvog aprila ove godine stekla sve preostale deonice Mercatora i postala stopostotni vlasnik ove kompanije. Prenosom ukupno 621.251 deonice na Fortenova... Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora

Fortenova grupa je prvog aprila ove godine stekla sve preostale deonice Mercatora i postala stopostotni vlasnik ove kompanije.

Prenosom ukupno 621.251 deonice na Fortenova grupu završen je postupak isključenja manjinskih akcionara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini deoničar Mercatora.

„Ovom poslednjom transakcijom završili smo proces kupovine koji je zapravo započet još 2014. godine, a posebnu simboliku za nas ima i činjenica da je poslednji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe“, navodi se u saopštenju te kompanije.

Kako se ističe, to je bio dugotrajan i zahtevan proces, s puno pravnih i finansijskih međukoraka koji su vodili ka formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regionu.

MERCATOR, d.d.

Dunajska cesta 107, 1000 Ljubljana , Slovenija

Poslovni prihodi (EUR):
1.273.084.000,00 (2020)
Broj zaposlenih:
8.409 (2020)

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Forentova grupe Fabris Peruško rekao je da je posao zaključen još prošle godine, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, kao i da su počeli su da se ostvaruju potencijali poslovnog modela u maloprodaji.

On je ujedno naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udelima u Srbiji i Crnoj Gori, dok je Konzum vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, a oba lanca imaju značajan udeo u Bosni i Hercegovini.

„Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za dalje jačanje naših liderskih pozicija na tržištima“, rekao je Peruško.

Izvršni direktor Fortenova grupe za finansije Džejms Pirson (James Pearson) je objasnio da je isplata manjinskim akcionarima u iznosu od 22,4 miliona evra izvršena korišćenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe koja, istovremeno, pokazuje finansijsku i poslovnu snagu kompanije.

„Grupa je ostvarila veliki napredak tokom proteklih nekoliko godina, a ovom poslednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje dalje mogućnosti za investiranje i rast“, rekao je Pirson.

  • GOCA BG

    4.4.2022 #1 Author

    Posto su sada vlasnici,verujem da ce poboljsati rad,plate,usluge u Srbiji…

    Odgovori

  • Milisavka

    10.4.2022 #2 Author

    Nadam se da će radnici imati bolje uslove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...