Optimistični rezultati istraživanja centralne banke

Francuska ekonomija se vratila na nivoe pre pandemije i još uvek raste

BankeEUNovacVesti

9.11.2021 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuska ekonomija se vratila na nivoe pre pandemije i još uvek raste Francuska ekonomija se vratila na nivoe pre pandemije i još uvek raste
Ekonomska aktivnost Francuske dostigla je u avgustu nivo kakav nije viđen još od pre pandemije bolesti Covid-19 i nastavila je da raste od tada,... Francuska ekonomija se vratila na nivoe pre pandemije i još uvek raste

Ekonomska aktivnost Francuske dostigla je u avgustu nivo kakav nije viđen još od pre pandemije bolesti Covid-19 i nastavila je da raste od tada, potpomognuta snažnim oporavkom u uslužnom sektoru, pokazuje istraživanje Banke Francuske o preduzećima.

Procene pokazuju da je u oktobru francuska ekonomija bila oko 0,5 odsto iznad nivoa s početka 2020. godine, kao i da će ponovo da raste u novembru, stavljajući drugu najveću ekonomiju evrozone na putanju ka rastu od otprilike 0,75 procenata u poslednjem tromesečju.

„Ovaj povratak na nivoe pre korona krize došao je pre nego što smo očekivali. Ako se prognoza za četvrti kvartal održi, rast za čitavu godinu bi bio oko 6,75 odsto“, izjavio je glavni ekonomista centralne banke Olivije Garnije (Olivier Garnier).

Francuska ekonomska aktivnost se ubrzala poslednjih meseci nakon što je ukidanje korona mera izazvalo bum u potrošnji. Dok je industrijska proizvodnja bila smanjena zbog poteškoća u snabdevanju, francuska industrija čini manji udeo u ekonomiji od nemačke, ali je specijalizovana za oblasti koje su pretrpele manju štetu.

Ta ograničenja takođe mogu biti ublažena, prenosi Bloomberg. Istraživanje Banke Francuske pokazalo je da se udeo poslovnih lidera sputanih poteškoćama u snabdevanju stabilizovao na 56 procenata u oktobru, čime su okončana četiri meseca konstantnog rasta. U građevinarstvu je taj udeo pao na 58 sa 62 odsto. 

Ali, kako je naglasio Garnije, još uvek postoji neizvesnost oko ‘uskih grla’ sa značajnim varijacijama između sektora. Recimo, u farmaceutskoj industriji je samo 26 odsto kompanija navelo da snabdevanje utiče na njihovu poslovnu aktivnost, u poređenju sa 86 procenata u automobilskom sektoru. 

„Bilo bi preuranjeno reći da smo prevazišli vrhunac problema sa snabdevanjem“, upozorio je Garnije. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...