vlasništvo preneto na dvojicu biznismena iz tatarstana

Francuska kompanija Danone odlazi iz Rusije

SvetVesti

24.3.2024 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Francuska kompanija Danone odlazi iz Rusije Francuska kompanija Danone odlazi iz Rusije
Francuska kompanija Danone dobila je dozvolu ruskih regulatornih organa neophodnu za prodaju svog poslovanja u Rusiji. Kompanija je štetu od transakcije procenila na 1,2... Francuska kompanija Danone odlazi iz Rusije

Francuska kompanija Danone dobila je dozvolu ruskih regulatornih organa neophodnu za prodaju svog poslovanja u Rusiji. Kompanija je štetu od transakcije procenila na 1,2 milijarde evra.

„Kompanija Danone dobila je regulatorna odobrenja neophodna za prenos svog poslovanja u Rusiji na Vamin R. Završetak ove transakcije se očekuje u narednim nedjeljama“, navodi se u saopštenju kompanije, javlja agencija Interfaks.

Iz francuskog proizvođača mlečnih proizvoda su podsetili da je prenos sredstava pokrenut u oktobru 2022. godine, prenosi Mina.

„Ukupan gubitak koji je Danone zabeležio na svojim računima je 1,2 milijarde evra“, napomenuli su iz kompanije.

Prema Jedinstvenom državnom registru pravnih lica, preduzeće Vamin R je registrovano 25. septembra prošle godine. Njegovi vlasnici su Vamin Tatarstan, sa 99 odsto i Ruslan Alisultanov sa jedan odsto.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 13. marta potpisao ukaz o otkazivanju privremenog upravljanja Federalnoj agenciji za upravljanje imovinom, koja je preuzela upravljanje nad kompanijama Danone Rusija i Danone Trade u julu prošle godine, kada su ta preduzeća preimenovana u H&N i H&N Trade.

Krajem februara Financial Times je preneo, pozivajući se na poverljive dokumente, o planovima Danonea da proda svoje poslovanje u Rusiji kompaniji Vamin iz Tatarstana. Prema ovim dokumentima, firma Vamin pripada Mintimeru Mingazovu, koji je uveden u Odbor direktora H&N, nakon što je država preuzala upravljanje tom firmom, na čelu sa ministrom poljoprivrede Čečenije Jakubom Zakrijevom.

Tagovi
RUSIJA VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...