Inflatorni pritisak i dalje visok

Ruska centralna banka zadržala postojeće kamatne stope

BankeNovacSvetVesti

22.3.2024 13:45 Autor: Vladimir Jokanović 14

Ruska centralna banka zadržala postojeće kamatne stope Ruska centralna banka zadržala postojeće kamatne stope
Ruska centralna banka u petak je odlučila da zadrži nepromenjenom svoju ključnu kamatnu stopu na 16 odsto, upozoravajući da je inflatorni pritisak i dalje... Ruska centralna banka zadržala postojeće kamatne stope

Ruska centralna banka u petak je odlučila da zadrži nepromenjenom svoju ključnu kamatnu stopu na 16 odsto, upozoravajući da je inflatorni pritisak i dalje visok i da će se teški monetarni uslovi održavati još dugo, dok se inflqacija ne bude vrtaila u ciljani okvir od četiri odsto.

Ciklus zaoštravanja banke možda je završen, ali još nema uslova za ublažavanje troškova pozajmljivanja, sputana snažnom potražnjom potrošača i inflatornim uticajem rasprostranjenog nedostatka radne snage, prenosi Yahoo Finance.

„Domaća potražnja i dalje prevazilazi mogućnosti za proširenje proizvodnje roba i usluga. Zategnutost tržišta rada ponovo je porasla. Za sada je preuranjeno suditi o tempu budućih dezinflatornih trendova“, saopštila je Banka Rusije.

Inflacija, glavni razlog zabrinutosti ruske centralne banke iznosila je 7,4 odsto u prošloj godini u poređenju sa 11,9 odsto u 2022. godini. Ekonomisti očekuju da će inflacija ove godine ostati znatno iznad cilja centralne banke od četiri odsto.

Centralna banka podigla je kamatne stope za 850 baznih poena u drugoj polovini 2023. godine, uključujući neplanirano vanredno povećanje u avgustu, nakon što je rublja oslabila u odnosu na dolar, a Kremlj pozvao na pooštravanje monetarne politike.

U prvoj polovini 2023. godine, ruska centralna banka smanjila je kamatne stope na 7,5 procenata, postepeno poništavajući povećanje na 20 procenata iz februara 2022. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...