Premašene prognoze zahvaljujući rastu domaće potražnje

Rast ruskog BDP-a u drugom kvartalu 4,8 odsto

SvetVesti

1.8.2023 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast ruskog BDP-a u drugom kvartalu 4,8 odsto Rast ruskog BDP-a u drugom kvartalu 4,8 odsto
Rast ruskog BDP-a u drugom kvartalu tekuće godine procenjen je na 4,8 odsto na godišnjem nivou, saopštila je Banka Rusije. Prema prognozi centralne banke... Rast ruskog BDP-a u drugom kvartalu 4,8 odsto

Rast ruskog BDP-a u drugom kvartalu tekuće godine procenjen je na 4,8 odsto na godišnjem nivou, saopštila je Banka Rusije. Prema prognozi centralne banke u Izveštaju o monetarnoj politici navedeno je da se u trećem kvartalu očekuje rast od 3,6 odsto, a u četvrtom negativnih 1,5 odsto.

„Ekonomija u celini skoro je završila svoj oporavak od pada aktivnosti u proleće 2022. godine“, saopštila je ruska centralna banka, prenosi Komersant. Regulator predviđa da će stopa rasta BDP-a u ovoj godini biti između 1,5 i 2,5 odsto, kao i od 0,5 do 1,5 odsto u idućoj godini. Oporavak je brži od očekivanog zbog jake domaće tražnje, ocenila je Banka Rusije.

MMF je nedavno poboljšao svoju prognozu rasta BDP-a u Rusiji sa 0,7 na 1,5 procenata u 2023. godini. Ruski ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov rekao je ranije da bi rast mogao biti veći od 1,2 odsto, koliko je predvidelo ministarstvo. Predsednica Banke Rusije Elvira Nabiulina rekla je da će privredni rast u 2023. godini biti u gornjoj polovini opsega između 0,5 i dva odsto.

Centralna banka očekuje godišnju inflaciju od pet odsto do oktobra, kao i pet do 6,5 odsto do kraja godine, zbog slabljenja rublje, navedeno je u saopštenju. Godišnja inflacija, prema prognozi centralne banke, vratiće se u ciljani okvir od četiri odsto u 2024. godini.

Prema izveštaju Banke Rusije glavni faktor uticaja na stopu inflacije je „značajno brži“ rast domaće tražnje. Drugi faktor je posredni efekat depresacije rublje. Centralna banka povećala je u julu kamatnu stopu sa 7,5 na 8,5 odsto, a očekuje se da će biti još povećanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...