sankcije zapada uticale na ekonomiju

Ruski BDP pao četiri odsto u drugom kvartalu

NovacSvetVesti

13.8.2022 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Ruski BDP pao četiri odsto u drugom kvartalu Ruski BDP pao četiri odsto u drugom kvartalu
Ruski bruto domaći proizvod (BDP) pao je četiri odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utiču na rusku... Ruski BDP pao četiri odsto u drugom kvartalu

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) pao je četiri odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utiču na rusku ekonomiju, objavila je ruska agencija za statistiku Rosstat.

U periodu od aprila do juna BDP je prema preliminarnim procenama iznosio 96 odsto novoa dostignutog u istom periodu prošle godine, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Reč je o objavi podataka o kretanju ruskog BDP-a u prvom od tromesečja koje je u potpunosti obeležio rat u Ukrajini.

Nekoliko svetskih finansijskih institucija smanjilo je ekonomske šanse Rusije i Ukrajine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za Ukrajinu predvidela da bi njen BDP ove godine mogao pasti 30 odsto, dok bi se ekonomska aktivnost u Rusiji mogla smanjiti deset odsto.

Pre nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, banka sa sedištem u Londonu predviđala je rast od 3,5 odsto za Ukrajinu ove godine, i jačanje od tri dsto za Rusiju.

Svetska banka je sredinom aprila objavila da će ukrajinski BDP ove godine pasti 45,1 odsto, a ruski 11,2 odsto.

Nakon izbijanja rata mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije protiv Rusije, čime žele oslabiti rusku privredu i njenog predsednika Vladimira Putina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...