Predsednik Rusije zabrinut zbog nesklada ponude i potražnje

Putin upozorio na rizike od ubrzanja inflacije

SvetVesti

26.7.2023 12:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Putin upozorio na rizike od ubrzanja inflacije Putin upozorio na rizike od ubrzanja inflacije
Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da postoje rizici od rasta inflacije u zemlji, navodeći da ponuda ruskih proizvođača zaostaje za potražnjom. On je... Putin upozorio na rizike od ubrzanja inflacije

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da postoje rizici od rasta inflacije u zemlji, navodeći da ponuda ruskih proizvođača zaostaje za potražnjom. On je naložio da se održi stabilnost cena u privredi.

Na sastanku u Kremlju o ekonomskim pitanjima, Putin je naveo da se očekuje rast BDP-a viši od dva odsto u tekućoj godini. Prema njegovim rečima to će potpuno neutralisati pad privrede u prošloj godini, prenosi Komersant.

Putin je rekao da vlasti vide glavne rizike za društveno-ekonomski razvoj, kao i da je o njima nedavno razgovaro sa guvernerkom centralne banke Elvirom Nabiulinom. Predsednik Rusije kazao je da se slaže sa njenom ocenom da je jedan od glavnih rizika porast inflacije, koja je trenutno umerena.

Putin je pozvao na održavanje stabilnosti cena privrede i obezbeđivanje ravnoteže ponude i potražnje. Prema njegovim rečima, vlada bi trebalo da doprinese „maksimalnom širenju proizvodnje dobara i usluga, otklanjanju takozvanih uskih grla u logistici, energetici i realnom sektoru“.

Centralna banka očekuje da inflaciju do kraja godine na nivo između pet i 6,5 procenata. Banka Rusije ne isključuje mogućnost daljeg povećanja ključne kamatne stope kako bi podstakla povratak inflacije u ciljani okvir od četiri odsto. Ranije ovog meseca, ključna kamatna stopa u Rusiji povećana je posle duže pauze sa 7,5 na 8,5 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...