Pad cena nastavljen šesti mesec zaredom

Godišnja inflacija u Rusiji u oktobru 12,7 odsto

Svet

3.11.2022 08:55 Autor: Vladimir Jokanović 1

Godišnja inflacija u Rusiji u oktobru 12,7 odsto Godišnja inflacija u Rusiji u oktobru 12,7 odsto
Inflacija u Rusiji u oktobru iznosila je 12,7 odsto na godišnjem nivou, prema podacima Ministarstva privrede i Rosstata. To je šesti mesec zaredom da... Godišnja inflacija u Rusiji u oktobru 12,7 odsto

Inflacija u Rusiji u oktobru iznosila je 12,7 odsto na godišnjem nivou, prema podacima Ministarstva privrede i Rosstata. To je šesti mesec zaredom da inflacija usporava, a u odnosu na septembar pala je za 0,9 odsto, sa 13,6 procenata. U aprilu je zabeleženo maksimalnih 17,8 odsto.

Poskupeli su šećer, čaj, jaja, sir, maslac, margarin, pasterizovano mleko, kupus, svinjetina, hrana za bebe i lekovi, a pojeftinili su hleb, krompir, govedina, jagnjetina, piletina, kobasice, riba, šargarepa, pasta za zube. Istovremeno, nezaposlenost je porasla na 3,9 odsto u septembru sa 3,8 odsto u avgustu, prenosi Komersant.

Od neprehrambenih proizvoda poskupeli su mobilni telefoni, suva hrana za kućne ljubimce, cigarete, patike, čarape, majice, četkice za zube i toalet papir, a pala je cena televizora, pločastih materijala, dizela, benzina i alkohola.

Prema navodima Ministarstva ekonomije, u segmentu prehrambenih proizvoda cene su porasle za 0,17 odsto zbog sezonskog rasta cena voća i povrća, dok su cene neprehrambenih proizvoda ukupno ostale nepromenjene. Cene hotelskih usluga i avionskog prevoza su pale, kao i cene u turizmu uopšte.

Trenutna prognoza inflacije ruske centralne banke za 2022. godinu je od 11 do 13 odsto, za narednu godinu od pet do sedam odsto, dok je za 2024. godinu cilj obaranje inflacije na četiri odsto.

  • SABRINA

    8.11.2023 #1 Author

    Ratna žarišta u celom svetu su doveli do porasta inflacije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...