Ministar finansija pozvao na buđenje

Francuski budžetski deficit veći od očekivanog

EUVesti

26.3.2024 11:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Francuski budžetski deficit veći od očekivanog Francuski budžetski deficit veći od očekivanog
Francuski budžetski deficit povećao se više nego što je bilo predviđeno u 2023. godini, pokazuju zvaničnici podaci u utorak, potkopavajući obećanje predsednika Emanuela Makrona... Francuski budžetski deficit veći od očekivanog

Francuski budžetski deficit povećao se više nego što je bilo predviđeno u 2023. godini, pokazuju zvaničnici podaci u utorak, potkopavajući obećanje predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da će nacionalne finansije vratiti na pravi put u naredne četiri godine.

Statistička agencija INSEE saopštila je da su javni računi za 2023. godini pokazali fiskalni manjak od 5,5 procenata prošlogodišnjeg BDP-a, u odnosu na 4,8 odsto u 2022. godini i znatno više od vladnog cilja od 4,9 procenata, prenosi France24.

Ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) rekao je da su poreski prihodi koji imaju tendenciju da prate inflaciju manji od očekivanih 21 milijardu evra jer je inflacija opala brže nego što je planirano, dok su troškovi isplate naknada za nezaposlene bili veći od očekivanih.

„Upućujem kolektivni poziv za buđenje kako bi se smanjila javna potrošnja. Moramo odlučno da napustimo svaki trošak koji ne daje očekivane rezultate“, rekao je francuski ministar finansija. On je najavio da će kasnije u utorka pisati javnim agencijama sa zahtevom da štede.

Iako je vlada unapred upozorila da će deficit biti veći od očekivanog, to je i dalje loša vest jer znači da je potrebno pronaći dodatne uštede u budžetu ove godine kako bi se ispunio cilj deficita za 2024. godinu od 4,4 procenta.

INSEE je takođe saopštila da je javni duf Francuske iznosio 110,6 odsto BDP-a na kraju četvrtog kvartala prošle godine, u odnosu na 111,9 procenata 12 meseci ranije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...