VREDNOST UGOVORA SEDAM MILIJARDI DOLARA

Francuski milijarder Pino blizu dogovora o kupovini agencije za talente CAA

InvesticijeNovacVesti

31.8.2023 10:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuski milijarder Pino blizu dogovora o kupovini agencije za talente CAA Francuski milijarder Pino blizu dogovora o kupovini agencije za talente CAA
Francuski milijarder Fransoa-Anri Pino (Francois-Henri Pinault) blizu je dogovora u vrednosti od sedam milijardi dolara za kupovinu većinskog udela u agenciji Creative Artists Agency... Francuski milijarder Pino blizu dogovora o kupovini agencije za talente CAA

Francuski milijarder Fransoa-Anri Pino (Francois-Henri Pinault) blizu je dogovora u vrednosti od sedam milijardi dolara za kupovinu većinskog udela u agenciji Creative Artists Agency (CAA), koja zastupa glumca Breda Pita (Brad Pitt) i košarkaša Krisa Pola (Chris Paul), tvrde insajderi.

Pino, čija porodica kontroliše imperiju luksuzne robe Kering, traži većinski udeo u vlasništvu privatnog kapitala kompanije. TPG Temasek Holdings, investiciona firma vlade Singapura mogla bi da poveća svoj udeo u CAA kupovinom kineskog CMC Capitala. Iako bi sporazum mogao i da propadne, ipak se očekuje da će pregovori biti završeni u narednih nekoliko nedelja, piše Bloomberg.

Procena vrednosti kompanije CAA od sedam milijardi dolara predstavlja povećanje u odnosu na 5,5 milijardi dolara uloženih u posao prošle godine kada je CAA kupila rivalsku agenciju ICM Partners.

Pino (61) želi jednu od najstabilnijih i najmoćnijih institucija Holivuda u vreme izazova za medijske poslove. Procene većine medijskih kompanija su pale zbog kolapsa plaćene televizije, rasta kamata i štrajkova pisaca i glumaca.

Ipak, porodica Pino vidi kompaniju CAA kao način za ulaganje u vrednost slavnih ličnosti, i možda će moći da iskoristi neka od tih poznatih lica kako bi podržali i svoje druge poslove. Porodica je najveći akcionar kompanije Kering, koja u svom portfoliju poseduje Gucci i druge luksuzne brendove. Pinoovi, takođe, kontrolišu aukcijsku kuću Christie’s i vinarije preko holding kompanije. Pinoovu suprugu, glumicu Salmu Hajek (Salma Hayek), predstavlja agencija CAA.

Osnovana 1975. od strane partnera, uključujući Majkla Ovica (Michael Ovitz) i Rona Majera (Ron Meyer), CAA je izrasla u najveću agenciju u Holivudu. Ona zastupa glumace, reditelje, pisce, producente, sportiste i muzičare. Brajan Lurd (Bryan Lourd), Kevin Huvejn (Kevin Huvane) i Ričard Lovet (Richard Lovett) vode agenciju od sredine 1990-ih. Očekuje se da će sva trojica ostati u kompaniji.

Sve glavne holivudske agencije za talente prikupile su novac tokom poslednje decenije za proširenje u nove poslove. Endeavour Group Holdings je bio najagresivniji, kupujući Ultimate Fighting Championship, Professional Bull Riders i, nedavno, World Wrestling Entertainment, čija agencija za talente, WME, sada čini oko trećinu prodaje i profita.

TPG je prvi put investirao u CAA 2010. godine, a većinski udeo je stekao 2014. godine. CAA se nije širio tako agresivno kao Endeavor. Usredsredila se na svoje osnovno predstavljanje talenata, kao i na korporativno savetovanje. Izgradila je jednu od najvećih sportskih agencija na svetu.

Kao deo ugovora, kompanija može dati agentima sa vlasničkim kapitalom šansu da prodaju mali deo svojih akciji i zatražiće od izabranog broja da potpiše nove ugovore koji će ih zadržati u kompaniji u narednih nekoliko godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...