U martu prošle godine pokrenut program finansijskih podsticaja za filmske i televizijske produkcije

Beč gradi veliki filmski studio na nivou Holivuda

KulturaLifestyle

12.1.2023 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Beč gradi veliki filmski studio na nivou Holivuda Beč gradi veliki filmski studio na nivou Holivuda
Do 2024. godine austrijska metropola treba da dobije studio sa dve dvorane za filmsku produkciju ukupne površine oko 3.000 metara kvadratnih. Novi filmski studio... Beč gradi veliki filmski studio na nivou Holivuda

Do 2024. godine austrijska metropola treba da dobije studio sa dve dvorane za filmsku produkciju ukupne površine oko 3.000 metara kvadratnih. Novi filmski studio biće, kako najavljuju u Beču, na nivou Holivuda.

Glavni grad Austrije atraktivna je filmska lokacija. Tako je, na primer, 2021. godine Beč poslužio kao mesto za snimanje oko 80 međunarodnih filmova i serija. Austrijska i međunarodna filmska industrija će uskoro tamo dobiti i veliki studio za snimanja u zatvorenom, prenosi SeeBiz.

Naime, Beč planira da izgradi dve velike dvorane za filmsku produkciju ukupne površine 3.300 m2. Prostor će moći da se koristi za snimanje austrijskih i internacionalnih filmskih projekata, kao i projekata za poznate globalne striming platforme kao što je Netflix.

U neposrednoj blizini dvorana biće moguć i najam kancelarija, ateljea, kao i prostora za skladištenje stvari, kostima, maski i druge filmske opreme. Obe dvorane će biti građene po međunarodnim standardima i zvučno izolovane, te će u njima biti moguće istovremeno da se snimanju dva različita projekata.

Pritom je važna i energetska efikasnost, pa će na krovu biti postavljena velika solarna elektrana koja će godišnje proizvoditi ukupno 283.000 kilovat-časova (kWh) električne energije. Studio će se nalaziti na prostoru u vlasništvu bečke luke u 11. okrugu Zimering. Gradnja bi trebalo da počne ovog proleća, a završetak je predviđen za početak 2024. godine.

„Izgradnjom novog studija možemo ponuditi novo i profesionalno okruženje za domaće i internacionalne produkcije, koje može da drži korak sa Holivudom. To će doprineti našoj ekonomiji i turizmu”, istakao je član bečkog gradskog predstavništva za ekonomiju Peter Hanke.

U glavnom gradu Austrije su 2014. godine zatvoreni filmski studiji koji su smešteni u 23. gradskom okrugu Lizing, a koji su prilikom otvorenja u dvadesetim godinama prošlog veka slovili za najmodernije i najveće studije te vrste u Austriji.

Njihovim zatvaranjem filmska industrija u Beču ostala je bez važnog prostora za produkciju u zatvorenom, pa su u poslednjih deset godina prazne industrijske hale i skladišni prostori često bili privremeno prenamenjeni u studije za snimanje, što će uskoro da se promeni.

U martu 2022. godine Beč je pokrenuo program finansijskih podsticaja za filmske i televizijske produkcije. Podsticaji se mogu dobiti za igrane i dokumentarne filmove te serije, a uključene su i striming platforme. Subvencioniraće se međunarodne produkcije koje se u potpunosti ili delimično snimaju u Beču, pri čemu snimanje treba da traje najmanje dva dana.

Do kraja 2023. godine glavni grad Austrije ulaže dva miliona evra kako bi privukao međunarodne filmaše. Analize pokazuju da se svaki deseti posetilac odlučuje za putovanje u Beč zbog određenog filma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...