Održan sastanak Udruženja radnika na internetu na kome je dogovorena platforma za sastanak u utorak

Frilenseri: Želimo da nastavimo pregovore, iako je predlog Vlade katastrofalan

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

30.3.2021 07:04 Autor: Gordana Bulatović 0

Frilenseri: Želimo da nastavimo pregovore, iako je predlog Vlade katastrofalan Frilenseri: Želimo da nastavimo pregovore, iako je predlog Vlade katastrofalan
Udruženje radnika na internetu dobilo je predlog rešenja Ministarstva finansija koji će biti tema razgovora u utorak. Kako bi zauzeli zajedničku platformu u ponedeljak... Frilenseri: Želimo da nastavimo pregovore, iako je predlog Vlade katastrofalan

Udruženje radnika na internetu dobilo je predlog rešenja Ministarstva finansija koji će biti tema razgovora u utorak. Kako bi zauzeli zajedničku platformu u ponedeljak uveče su održali online sastanak putem društvene mreže Facebook.

Prema navodima portala N1, na sastanku se predsednik Udruženja upitao „čemu predlog koji je za budućnost frilensera gori od onoga koji je predložen u februaru„.

Iako smatraju da je važno da se blokirani pregovori nastave, računicu države po kojoj će novim predlogom 80 odsto frilensera biti oslobođeno plaćanja poreza predstavnici frilensera nazivaju – netačnom.

Suština je da se, kako je rečeno na sastanku Udruženja radnika na internetu, od mesečnog prihoda frilensera oduzima 18.300 dinara što predstavlja neoporezivi deo i takozvani normirani troškovi od 43 odsto, odnosno poresko oslobođenje. Na ostatak se plaćaju porezi i doprinosi.

To, kako su objasnili predstavnici udruženja – Miran Pogačar i pravnica Katarina Pavlović, a prenosi portal N1 – za frilensere koji imaju mesečni prihod od 200 evra, zaista znači da neće imati šta da se oporezuje, kada je reč o starim dugovima. Ali, takvih frilensera, ističu – nema 80 odsto od ukupnog broja i to se odnosi samo na dosadašnje prihode.

Međutim, u predlogu stoji da od oktobra, više neće biti normiranih troškova, već samo neoporezivog minimuma od 18.300 dinara“, ukazuju oni i navode primere obračuna u zavisnosti od prihoda frilensera.

Princip je sledeći: od mesečnog prihoda oduzima se neoporezivi minimum od 18.300 dinara. Na ostatak ide porez po stopi od 20 odsto, doprinosi za PIO po stopi od 25,5 odsto i doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3 odsto. Tako bi trebalo da izgleda obračun poreza za frilensere od oktobra 2021. godine.

Prema ovoj računici, koje je Udruženje sinoć objavilo, ukupno poresko opterećenje za frilensera koji zarađuje 200 evra (23.500 dinara) mesečno, je 2.902 dinara, što predstavlja 12,3 odsto njegovog prihoda. I on nema troškove za stari dug.

Na primeru frilensera koji zarađuje 500 evra mesečno, računica Udruženja prema novom predlogu Vlade ide ovako: mesečni prihod 58.750 dinara, ukupno poresko operećenje 22.571 dinara za tekuće obaveze, još 4.517 dinara rata za stari dug (kroz reprogram), što je iznos od 27.088 dinara mesečno.

„To znači da će frilenser koji mesečno zarađuje 500 evra državi plaćati 46,1 odsto svojih prihoda. Za život će mu mesečno ostajati 31.662 dinara“, ukazala je Katarina Pavlović.

Frilenser koji zarađuje 1.000 evra državi će mesečno plaćati tekuće obaveze od 55.354 dinara, ratu za stari dug 14.477, odnosno ukupno 69.830, dok mu za život ostaje mesečno 47.670.

„Bukvalno su nam dali isti predlog kao u februaru, s tim što je u budućnosti još gori za frilensere, jer neće biti normiranih troškova, pa je situacija 10 puta gora“, naveo je Pogačar, a prenosi portal N1.

On je istakao da će predstavnici Udruženja radnika na internetu otići na današnje pregovore sa Vladom Srbije, podsećajući da ne odustaju od svog predloga da namirivanje obaveza frilensera kreće od 14. oktobra prošle, 2020. godine. Plaćao bi se, podseća, samo porez, bez doprinosa pošto, kako ističe – obaveze nisu usklađene sa pravima.

Novi sastanak frilensera sa predstavnicima Vlade zakazan je za utorak, 30. mart u 14 časova. Iz Ministarstva je najavljeno, a kako je Biznis.rs izveštavao u ponedeljak Frilenser koji ima prihod 500 evra plaćaće poreze i doprinose 840 dinara, da će novim predlogom 80 odsto frilensera biti izuzeto od plaćanja poreza i doprinosa za prethodnih pet godina, a da će 20 odsto njih imati mogućnost reprograma, bez naplate zatezne kamate.

Na ovu najavu Udruženje radnika na Internetu je, u prvoj reakciji, procenilo da je novi predlog „tek nešto malo bolji od prethodnog“, da bi sinoć, nakon sastanka i izvedene računice predlog ocenili kao katastrofalan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...