Ministarstvo finansija će u utorak predstaviti model rešenja problema radnika na internetu

Frilenser koji ima prihod 500 evra plaćaće poreze i doprinose 840 dinara

PoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

29.3.2021 12:58 Autor: Gordana Bulatović 6

Frilenser koji ima prihod 500 evra plaćaće poreze i doprinose 840 dinara Frilenser koji ima prihod 500 evra plaćaće poreze i doprinose 840 dinara
Ministarstvo finansija pripremilo je novi predlog rešenja za frilensere, potvrđeno je portalu Biznis.rs u ovoj instituciji. Ukoliko predstavnici radnika na internetu prihvate ponudu koja... Frilenser koji ima prihod 500 evra plaćaće poreze i doprinose 840 dinara

Ministarstvo finansija pripremilo je novi predlog rešenja za frilensere, potvrđeno je portalu Biznis.rs u ovoj instituciji. Ukoliko predstavnici radnika na internetu prihvate ponudu koja će im biti prezentovana u utorak, oko 80 odsto njih biće oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa koje nisu regulisali u prethodnih pet godina.

Preostalih 20 odsto radnika na internetu će moći da računa na otpis kamata koje su nastale u prethodnom periodu, kao i na omogućavanje reprograma za dugove.

Predstavnici Ministarstva dali su i nezvaničnu računicu, da će onaj ko je u prethodnoj godini imao prihode od 500 evra mesečno u trajanju od godinu dana, imati obavezu da državi na ime poreza i doprinosa uplati protivvrednost od sedam evra.

U Ministarstvu finansija veruju da su konačno došli do modela koji je prihvatljiv i za državu, kao i za frilensere.

Model o čijim detaljima će javnost znati više sutra će, prema mišljenju nadležnih u Ministarstvu finansija, obezbediti da radnici na internetu izmiruju svoje zakonske obaveze, ali i da država obezbedi priliv fiskalnih prihoda koji neće ugroziti egzistenciju frilensera.

Prema tvrdnjama samih radnika na internetu, njih u Srbiji ima više od sto hiljada, a bave se najrazličitijim poslovima, od programiranja, dizajniranja, administrativnih poslova do učenja jezika. Problemi na relaciji država – radnici na internetu počeli su prošlog oktobra, kada im je zatraženo da plate porez, i to ne samo za trenutne aktivnosti, već i retroaktivno. Udruženje radnika na internetu predalo je zatim svoje zahteve Vladi, 10. novembra. Osnovni zahtev bio je da se poreska kontrola prihoda ostvarenih na internetu ne vrši retroaktivno, kao i da se zakonski uredi status ove kategorije zaposlenih. Pregovori o statusu frilensera između Vlade i Udruženja zaposlenih na internetu započeti su 15. januara i trajali su tri nedelje. Okončani su predlogom Ministarstva finansija koji nije prihvaćen od strane frilensera. Od tada nije bilo niti novih pregovora, a do danas, ni novih predloga.

U međuvremenu, Udruženje radnika na internetu pozvano je od strane ministarke Darije Kisić Tepavčević da učestvuje u radnoj grupi za izradu novog Zakona koji bi prepoznao fizička lica koja rade putem interneta. Frilenseri su načelno prihvatili ovaj poziv, ali rad Radne grupe još uvek nije otpočeo.

 • Ljubinka

  29.3.2021 #1 Author

  Jesu li se konačno dogovorili?

  Odgovori

  • Mare

   29.3.2021 #2 Author

   Ovo se ne dogovara preko noc. Nego, ti uzmi pusti Pink i cuti si.

   Odgovori

 • Maki

  29.3.2021 #3 Author

  840 dinara ali i dalje bez zdravstvene zaštite zašto bi iko davao i jedan dinar za ovaj apsurd

  Odgovori

  • neko

   30.3.2021 #4 Author

   Komentar nije na mestu.
   7€ je 1.4% od 500€, što je mnogo bolje nego ~50% poreza i doprinosa koliko bi po zakonu trebalo da plaćaju kao fizička lica ili ~40% bruto plate kada bi bili regularno zaposleni.

   A ni u kom slučaju se ne mogu osloniti na oronuli zdravstveni sistem, svakako.

   Odgovori

 • Tina

  29.3.2021 #5 Author

  Mora da se nadje neko resenje

  Odgovori

 • koki

  30.3.2021 #6 Author

  moraju frilenseri da plate porez, normalna stvar je plaćanje poreza.U nazad i 20 godina ako je potrebno.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...