Američka kompanija AT&T prva u nizu koja se odlučila na ovaj potez

Gašenje 3G mreže utiče na starije automobile i kućne uređaje

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

23.2.2022 19:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Gašenje 3G mreže utiče na starije automobile i kućne uređaje Gašenje 3G mreže utiče na starije automobile i kućne uređaje
Milioni vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući modele kompanija Tesla, Audi, Honda i Nissan, izgubiće pojedine funkcije za hitne slučajeve i određene dodatne pogodnosti,... Gašenje 3G mreže utiče na starije automobile i kućne uređaje

Milioni vozila u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući modele kompanija Tesla, Audi, Honda i Nissan, izgubiće pojedine funkcije za hitne slučajeve i određene dodatne pogodnosti, pošto AT&T postaje prva telekomunikaciona kompanija koja gasi svoju, sada zastarelu, 3G mrežu.

Ova isključivanja američkog telekomunikacionog diva, kao i ostala koja su najavili ostali mrežni provajderi na globalnom nivou, međutim, utiču na starije mobilne telefone i na druge proizvode koji su povezani online, poput kućnih sigurnosnih sistema, i vozila koja koriste 3G mreže za ažuriranja i daljinsku komunikaciju.

Uticaj na vlasnike vozila će varirati u zavisnosti od njihovog automobila ili kamiona, od kojih su milioni napravljeni tokom protekle decenije sa opcijom 3G povezivanja, piše CNBC.

Neki vlasnici možda neće imati nikakvih problema, dok bi drugi mogli izgubiti usluge automatskog reagovanja u hitnim slučajevima u slučaju sudara ili određene funkcije info-zabave i pogodnosti kao što su navigacija u realnom vremenu i funkcije aplikacija za pametne telefone kao što je klimatizacija u kabini.

„Kada se bolje razmisli, ovo su suluda vremena. 3G mrežna tehnologija se nije pojavila tako davno, a već je pred gašenjem“, ističe Keni Hok (Kenny Hawk) izvršni direktor kompanije Mojio, koja se bavi mobilnim uslugama u auto-industirji i koja je u partnerstvu sa proizvođačima, kao što su Volkswagen i Audi sklopila ugovore o održavanju servisa za hitne potrebe. „Postoji veliki broj puno vozila koji je imao ugrađene 3G telematičke kontrolne jedinice, modeme i antene koje zapravo rade samo na 3G mrežama.“

Ipak, ne očekuje se da će ukidanje 3G mreža učiniti nijedno vozilo zastarelim, ali bi moglo da izazove neprijatnosti i smanji bezbednosne funkcije u hitnim slučajevima, a takođe može da utiče i na vrednost prilikom preprodaje vozila.

AT&T je prvi veliki provajder koji je ukinuo svoje 3G usluge, a za njim slede T-Mobile i Verizon kasnije ove godine.

  • JANA

    23.2.2022 #1 Author

    Ljudi moji pa 21vek je ,3g mreza zastarela ,radi na starijim telefonoma tipa nokia 3310 i drugi,5g mreza se pojavila ,automobili na eletronski pogodn samim tim i 3g mreza nema sta vise da trazi ,jednostavno narodski receno pregazilo je vreme

    Odgovori

  • LIMUN ZUT

    23.2.2022 #2 Author

    Objektivno gledano do gašenja 3G mreže neće doći ili makar neće zasigurno u bliskoj budućnosti.

    Odgovori

  • ZVE84

    23.2.2022 #3 Author

    Nova tehnologija zahteva nove update-ove

    Odgovori

  • Dragana

    24.2.2022 #4 Author

    Videcemo kako ce se kretati situacija nadalje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...