Mobilni operatori poremetili red letenja u Americi

Zašto je 5G tehnologija opasnost za avione u SAD?

AnalizaHi-techLifestyleU fokusu

20.1.2022 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 10

Zašto je 5G tehnologija opasnost za avione u SAD? Zašto je 5G tehnologija opasnost za avione u SAD?
Avio-kompanije su osetljive na sve sumnje u bezbednost letenja i deluju u pravcu opreznog pristupa kako bi isključile sve moguće rizike, kaže za Biznis.rs... Zašto je 5G tehnologija opasnost za avione u SAD?

Avio-kompanije su osetljive na sve sumnje u bezbednost letenja i deluju u pravcu opreznog pristupa kako bi isključile sve moguće rizike, kaže za Biznis.rs prof. dr Aleksandar Nešković, šef katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, povodom odluke nekoliko avio-kompanija da obustave letove prema pojedinim gradovima u Sjedinjenim Američkim Državama zbog opasnosti od 5G mreže.

Primena mobilne 5G tehnologije u SAD izazvala je zabrinutost mnogih avio-kompanija koje su otkazale letove za nekoliko američkih gradova zbog potencijalnih smetnji u njihovim sistemima instrumenata. Jedan instrument je posebno osetljiv na 5G talase, a to je radio visinomer razvijen pre 100 godina. On pomaže pilotima da odrede visinu mlaznjaka i njegovu udaljenost od drugih objekata, prenosi New York Times.

Sistemi 5G koje koriste američki operatori mobilne telefonije AT&T i Verizon rade na sličnim frekvencijama kao i visinomeri. Prema navodima američkih stručnjaka za avio-saobraćaj, vazduhoplovni regulatori bili su u pravu kada su izrazili zabrinutost u vezi sa 5G mrežom.

S druge strane, stručnjaci za telekomunikacije tvrde da postoji mali ili nikakav rizik za visinomere od 5G tehnologije, navodeći da je vazduhoplovstvo imalo godine da se pripremi za minimalan rizik koji postoji. Inženjeri navodno nisu pronašli pravi razlog za zabrinutost zbog eventualnog rizika za avio-saobraćaj.

„Kada god se uvode nove tehnologije pojavljuju se različite priče o njihovoj opasnosti. Savremeni avioni imaju veliki broj uređaja koji pomažu pilotu. Testira se sve, a zbog ekstremno male verovatnoće da mogu ometati uređaje u avionu, putnici gase telefone pri poletanju i sletanju“, objasnio je Nešković, i dodao da ne postoje dokazi da 5G mreža predstavlja veći rizik za avione od, recimo, 4G mreže, kao i da verovatnoća ometanja uređaja u avionima zavisi od frekvencijskih opsega.

Avion sleće na pistu na aerodromu
Foto: Pixabay.com

Mnoge druge zemlje uvele su 5G mrežu, ali nije bilo reči o tome da ona ometa avio-saobraćaj. Ključna razlika je u tome što je opseg radio frekvencija za 5G u SAD bliži propusnom opsegu koji se koristi u drugim zemljama, uključujući evropske. Američka Federalna vazduhoplovna administracija ukazala je i na druge razlike, uključujući nivoe snage 5G, nagib antena i njihovo postavljanje u odnosu na aerodrome, prenosi Financial Times.

Agencija Evropske unije za bezbednost vazduhoplovstva saopštila je da „nije upoznata ni sa kakvim incidentima u radu izazvanim 5G smetnjama“ i da podaci dobijeni od proizvođača aviona „ne nude ubedljive dokaze za trenutnu zabrinutost za bezbednost“.

Piloti koji su testirali uslove letenja u Americi, međutim, naveli su da 5G uređaji ometaju visinomere koji postaju „bučni“ i ne mogu se pravilno očitati.

Pojedini američki eksperti rekli su da su najviše zabrinuti zbog smetnji od 5G mreže koje mogu da utiču na Boeing 787, širokotrupni avion koji se obično koristi na međunarodnim letovima. Profesor Nešković je takođe naveo da Boeing izražava strepnje od 5G tehnologije, jer je poslednjih godina na lošem glasu zbog udesa aparata 737 Max, ali veruje da su ti strahovi bezrazložni.

Više američkih avio-kompanija saopštilo je u ponedeljak da je problem koji predstavlja 5G tehnologija gori nego što su očekivali i otkazali su letove za nekoliko gradova u SAD. Njihov primer pratile su i neke strane avio-kompanije. Zbog toga je kompanija AT&T saopštila da je pristala da „privremeno odloži uključivanje“ nekih 5G tornjeva oko „određenih aerodromskih pista“, dok je Verizon naveo da će ograničiti rad svoje opreme „oko aerodroma“.

 • STRELAC

  20.1.2022 #1 Author

  A zasto samo u Americi???

  Odgovori

 • DANIJELA

  20.1.2022 #2 Author

  Uzas.

  Odgovori

 • Ivan

  20.1.2022 #3 Author

  Svasta ce se izdesavati u buducnosti 🥶

  Odgovori

  • DANA

   21.1.2022 #4 Author

   Ko na rostilju,svugde oko nas prze talasi.

   Odgovori

 • SANJA

  21.1.2022 #5 Author

  Svugde je opasna

  Odgovori

 • BOJANA

  21.1.2022 #6 Author

  🙀

  Odgovori

 • Anna

  21.1.2022 #7 Author

  Koriste tehnologiju koja je stara preko 100godina. Sigurna sam da je nauka napredovala i u ovom segmentu i da postoji rešenje za sve. Samo je pitanje da li neko hoće da se bavi time ili ne?

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  21.1.2022 #8 Author

  Diskutabilno

  Odgovori

 • MARA

  21.1.2022 #9 Author

  Kuda ide sve ovo

  Odgovori

 • BIJUTI27

  21.1.2022 #10 Author

  Blagi užas

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.