Direktori kompanija za prevoz putnika i robe uputili pismo Beloj kući

Pokretanje 5G mreže moglo bi dovesti do krize u američkom avio-saobraćaju

Hi-techNovacSvetVesti

18.1.2022 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Pokretanje 5G mreže moglo bi dovesti do krize u američkom avio-saobraćaju Pokretanje 5G mreže moglo bi dovesti do krize u američkom avio-saobraćaju
Direktori velikih američkih kompanija za prevoz robe i putnika upozorili su da bi moglo doći do katastrofalne krize u avio-saobraćaju za manje od 36... Pokretanje 5G mreže moglo bi dovesti do krize u američkom avio-saobraćaju

Direktori velikih američkih kompanija za prevoz robe i putnika upozorili su da bi moglo doći do katastrofalne krize u avio-saobraćaju za manje od 36 sati nakon što AT&T i Verizon pokrenu novu 5G uslugu.

Iz avio-kompanija upozoravaju da bi nova ultravisoka 5G mreža, koja treba da stavljena u rad ove nedelje, mogla da utiče na letove širokotrupnih aviona, te da izazove kolaps ostavljajući na desetine hiljada putnika zatočene u inostranstvu.

“Ukoliko naše vazdušne luke ne budu spremne za poletanje, veliki broj putnika i robe biće prizemljeni”, napisali su direktori kompanija American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines i dugih u pismu, izveštava Reuters.

Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalne smetnje mogle da utiču na osetljive instrumente za upravljanje avionom, kao što je visinometar, te da ozbiljno poremeti letove u uslovima smanjene vidljivosti.

U avio-kompanijama se početkom nedelje razmatralo da li treba početi sa otkazivanjem nekih od internacionalnih letova za Sjedinjene Američke Države koji su zakazani za sredinu nedelje.

Pismo direktora upućeno je direktoru Nacionalnog ekonomskog saveta u Beloj kući Brajanu Dizu (Brian Deese), ministru saobraćaja Pitu Butidžadžu (Pete Buttigieg), upravniku FAA Stivu Diksonu (Steve Dickson) i članici upravnog odbora Savezne uprave za komunikacije Džesiki Rozenvorsel (Jessica Rosenworcel).

Kompanije AT&T i Verizon, koje su osvojile domen ultravisoke komunikacije (C-Band) za 80 milijardi na aukciji prošle godine, pristale su na stvaranje tampon zona oko 50 aerodroma kako bi se smanjili rizici za stvaranje smetnji, a preduzeće i druge korake kako bi u narednih šest meseci smetnje bile svedene na minimum. 

Pomenute kompanije su pristale i da odlože pokretanje mreže do srede, 19. januara, što je drugo odlaganje zarad uspostavljanja bezbednosti avio-saobraćaja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...