Američka kompanija pretekla japansku Toyotu u 2022. godini

General Motors prvi po prodaji automobila u SAD

AutomobiliFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

5.1.2023 18:28 Autor: Vladimir Jokanović 4

General Motors prvi po prodaji automobila u SAD General Motors prvi po prodaji automobila u SAD
Američka kompanija General Motors (GM) vratila se na prvo mesto po prodaji vozila u Sjedinjenim Američkim Državama u 2022. godini, jer je uspela da... General Motors prvi po prodaji automobila u SAD

Američka kompanija General Motors (GM) vratila se na prvo mesto po prodaji vozila u Sjedinjenim Američkim Državama u 2022. godini, jer je uspela da bolje odgovori na snažnu potražnju za automobilima i kamionima nego rivalska Toyota, uprkos prekidima u lancu snabdevanja koji koče industriju širom sveta.

Akcije GM-a porasle su za 2,7 odsto u sredu, nakon što je kompanija izvestila o rastu prodaje od 2,5 odsto u 2022. godini, prenosi Reuters. Kompanija GM prodala je 2.274.088 vozila, dok je Toyota prodala 2.108.458 komada.

Nedostatak zaliha koji je proistekao iz rastućih troškova materijala i problema u izradi čipova usporio je proizvodnju kod mnogih fabrika automobila držeći cene automobila i kamiona na visokom nivou. Najviše su pogođeni azijski brendovi.

Toyota je smanjila svoj godišnji cilj proizvodnje u novembru, a prema podacima od srede, prodaja njenih SUV vozila, ključnog segmenta, pala je za 8,6 odsto u 2022. godini. Rukovodstvo japanske kompanije, međutim, navodi da se situacija sa zalihama popravlja.

Prodaja novih vozila u SAD u decembru iznosila je 1,26 miliona jedinica, sa godišnjom stopom prodaje od 13,31 milion, prema podacima Wards Intelligence. Analitičari su zabrinuti da će proizvođači povećati cene automobila kako bi ublažili inflatorne pritiske i rastuće kamatne stope.

  • GOCA BG

    5.1.2023 #1 Author

    Cene ce svako biti vece u ovoj godini,mnogi veliki
    su ovoj godini nisu mogli da isporuce vozila zbog cipova i ostalih delova…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    6.1.2023 #2 Author

    Mislim da je ovo sako trenutna situacija uzrokovana godina korone zbog isporuke delova i medjunarodne trgovine

    Odgovori

  • MAJALG

    8.1.2023 #3 Author

    Ovo je ocekivano kada uzmemo u obzir koliki broj ljudi u americi vozi forodve modele.

    Odgovori

  • Coka13

    10.1.2023 #4 Author

    Nije ovo ništa novo, uvek su varijacije tu, jedne godine ovi, druge oni.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...