Analitičari očekuju kontrakciju nemačke ekonomije 0,5 odsto

U septembru porasla prodaja novih automobila u Evropi

AutomobiliEUVesti

18.10.2022 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

U septembru porasla prodaja novih automobila u Evropi U septembru porasla prodaja novih automobila u Evropi
Prodaja novih automobila u Evropi u septembru beleži rast drugi mesec zaredom zahvaljujući ublažavanju problema u nabavnim lancima, dok pogoršani ekonomski izgledi ukazuju da... U septembru porasla prodaja novih automobila u Evropi

Prodaja novih automobila u Evropi u septembru beleži rast drugi mesec zaredom zahvaljujući ublažavanju problema u nabavnim lancima, dok pogoršani ekonomski izgledi ukazuju da predstoje teška vremena.

Automobilski proizvođači u Evropskoj uniji, zoni slobodne trgovine i Velikoj Britaniji prošlog meseca su zajedno isporučili 1,05 miliona vozila, što je 7,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila. Ovo povećanje se nadovezuje na rast zabeležen u avgustu, kada je automobilska industrija zabeležila prve dobitke u više od godinu dana, piše Bloomberg.

Čak i pored rasta isporuka, prodaja se i dalje nalazi daleko ispod nivoa koji je dostigla 2019. godine, dvanaest meseci pre pandemije, a proizvođači nastavljaju da se bore sa nizom problema, od nestašice čipova do energetske krize.

Iako su problemi u lancima snabdevanja ublaženi, inflacija i pogoršani ekonomski izgledi prete da ugroze oporavak.

Ekonomska proizvodnja u evropskom bloku će pasti za 0,1 odsto u 2023. godini, navode ekonomisti koje je anketirao Bloomberg, a koji su do pre mesec dana predviđali rast od 0,3 odsto. Očekuje se kontrakcija nemačke ekonomije za 0,5 odsto, dok će francuska, italijanska i španska zabeležiti ekspanziju.

Evropska centralna banka, koju mnogi optužuju da previše sporo reaguje u vezi sa rekordnom inflacijom u evrozoni, prošlog meseca je preduzela korake za zaoštravanje monetarne politike, podižući kamatne stope za 75 procentnih poena, nakon julskog povećanja od 50 poena. Iz ECB je saopšteno da se mogu očekivati nova povećanja, jer traži način da smanji potražnju.

  • Anna

    18.10.2022 #1 Author

    Život mora da se nastavi uprkos pandemiji ratu ili krizi. Svi se dovijaju najbolje što znaju.

    Odgovori

  • TATJANA

    19.10.2022 #2 Author

    Proizvodaci su podigli isporuku na nivo pre korone, ali prodaja ne moze dostici taj nivo

    Odgovori

  • SLAVICA

    27.8.2023 #4 Author

    Hm, za auto se mora imati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...