Trgovačka kompanija od uglja zaradila 9,5 milijardi dolara

Glencore vraća akcionarima 4,45 milijardi dolara

NovacPoslovanjeSvetVesti

4.8.2022 19:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Glencore vraća akcionarima 4,45 milijardi dolara Glencore vraća akcionarima 4,45 milijardi dolara
Kompanija Glencore će kroz dividendu i otkup akcija vratiti akcionarima dodatnih 4,45 milijardi dolara nakon što je u prvoj polovini godine, zahvaljujući rastu cena... Glencore vraća akcionarima 4,45 milijardi dolara

Kompanija Glencore će kroz dividendu i otkup akcija vratiti akcionarima dodatnih 4,45 milijardi dolara nakon što je u prvoj polovini godine, zahvaljujući rastu cena uglja, ostvarila rekordni profit.

Glencore, najveći distributer uglja na svetu, jedna je od kompanija koje su zabeležile najveće dobitke u toku globalne energetske krize u kojoj je porasla potražnja za fosilnim gorivima. Na rast trgovanja u kompaniji je uticala i volatilnost i dislokacija tržišta roba, do koje je došlo nakon rusko-ukrajinskog sukoba.

U prvoj polovini godine osnovni profit kompanije Glencore je iznosio 18,9 milijardi dolara, pri čemu je zarada od 9,5 milijardi dolara ostvarena trgovanjem ugljem prevazišla celokupni prošlogodišnji profit, piše Bloomberg.

Veliki profit kompanije ukazuje na nagli zaokret u odnosu na prethodne godine, kada je kompanija zaostajala za svojim najvećim rivalima, jer njeno poslovanje nije obuhvatalo iskopavanje rude gvožđa, robe koja je pomogla da se poveća zarada rudarskim kompanijama BHP Group i Rio Tinto Group. Sada Glencore ima prednost nakon što je odlučio da se drži svog poslovanja sa ugljem od koga su drugi proizvođači odustali.

Trgovačka poslovna jedinica takođe je zaradila rekordnih 3,7 milijardi dolara u prvih šest meseci 2022. godine, što je iznad najviših prognoza kompanije za celu godinu.

Iz kompanije je saopšteno da je investirala dodatnih pet milijardi dolara u svoj trgovački sektor, umanjujući tako svoje performanse kada je u pitanju povrat za akcionare. Kako navode iz kompanije, potrebe ovog sektora kada je u pitanju radni kapital su porasle, jer isporuka dobara širom sveta postaje sve skuplja, a berze i brokeri zahtevaju dodatna sredstva za trgovanje akcijama.

Kompanija je objavila i da će povećati svoju dividendu za 1,45 milijardi dolara i otkupiti svoje akcije u vrednosti od tri milijarde dolara.

Prognoze za povrat akcionarima su oštro varirale pre objave izveštaja, jer su analitičari razmatrali mogućnost za povećanje zarada nasuprot prošlonedeljnoj napomeni u vezi sa radnim kapitalom.

  • ZVE84

    7.8.2022 #1 Author

    Od uglja bi svi trebalo da zarađuju pa i mi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...