Međunarodna agencija za energiju

Svet se vraća uglju

SvetU fokusuVesti

2.8.2022 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svet se vraća uglju Svet se vraća uglju
Globalna potražnja za ugljem ove godine bi mogla da dostigne osam milijardi tona, što odgovara istorijskom maksimumu postavljenom 2013. godine, a očekuje se da... Svet se vraća uglju

Globalna potražnja za ugljem ove godine bi mogla da dostigne osam milijardi tona, što odgovara istorijskom maksimumu postavljenom 2013. godine, a očekuje se da će rast potražnje biti nastavljen i iduće godine, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u ažuriranom izveštaju o tržištu uglja.

Na osnovu trenutnih ekonomskih i tržišnih trendova, predviđa se da će globalna potrošnja uglja ove godine porasti za 0,7 odsto, na osam milijardi tona, pod pretpostavkom da se, kako se očekuje, kineska ekonomija oporavi u drugoj polovini godine, navodi se u izveštaju, prenosi Sputnik.

Prema navodima agencije, potražnja je podstaknuta rastućim cenama prirodnog gasa, što primorava mnoge zemlje da se vrate uglju i da ponovo otvore zatvorene termoelektrane.

U analizi se procenjuje da će Kina, koja je „odgovorna za više od polovine globalne potrošnje uglja“, biti glavni pokretač rasta potražnje u drugoj polovini ove godine, nakon što je u prvom polugodištu zabeležila pad potražnje od tri procenta.

Predviđa se, takođe, da će potražnja za ugljem u Indiji porasti zbog ekonomskog rasta zemlje i veće potrošnje električne energije, kao i da će Evropska unija doprineti tražnji, jer se sve više okreće uglju u proizvodnji električne energije, kako bi zamenila gas ili ga sačuvala za zimu zbog pada uvoza iz Rusije.

Ukazuje se da će tržište uglja 2023. godine oscilirati, pre svega zbog stupanja na snagu embarga Evropske unije na taj energent, zbog čega bi cene mogle da nastave da rastu i dogodine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.