Globalna nestašica zrna kafe preti da podigne cene ovog napitka
20.11.2021 13:24 Autor: Redakcija Biznis.rs
Ljubitelji kafe trenutno imaju mnogo razloga za brigu. Naime, globalna nestašica zrna kafe već preti da podigne cene u kafićima i supermarketima.
Svet se suočava sa očajničkim nedostatkom Arabica kafe, sorte koja daje najaromatičniji ukus i čini oko 60 odsto svetske proizvodnje. Zalihe su desetkovane nakon što su ekstremne vremenske prilike uništile useve, predviđanja nisu optimistična i za 2022. godinu gde se očekuju dodatno ugroženi prinosi, te bi mogle da prođu godine dok se tržište ne oporavi, piše Bloomberg.
Cene Arabice rastu usled krize koja takođe ide naviše, dok globalna zagušenja u transportu otežavaju nabavku zrna tamo gde je ono potrebno.
Ovo nije samo kratkoročno pitanje,” kaže je Kona Haku (Kona Haque), koji vodi istraživanje u trgovačkoj kući ED&F Man u Londonu, i dodaje da se na ovaj trend mora računati i u nekoliko narednih godina.
Pržionice kafe i trgovci na malo sada treba da odluče da li da povećaju cene. Ali imaju i drugu opciju: oštriji po ukusu rođaka Arabice – Robustu. Neki prodavci već koriste jeftiniju sortu, koja se obično pije u instant kafi i sadrži više kofeina koji joj daje gorak ukus.
Ova kriza ima svoje korene u Brazilu, glavnom svetskom snabdevaču Arabice, gde su mrazevi koji se javljaju jednom u nekoliko godina, usledili nakon suša i izazvali pustoš na usevima. Ono što je najvažnije, poljoprivrednici ne moraju da brinu samo o trenutnoj žetvi, neki su „zabijali“ ili uklanjali teško oštećena stabla, novozasađenim će biti potrebno nekoliko godina da sazreju. Povrh toga, oni se takođe bore sa rastućim troškovima đubriva i nedostatkom radne snage.
Pročitajte još:
Cene zrna Arabice su ove godine porasle za oko 80 odsto. Dok su istraživači i analitičari još uvek zauzeti istraživanjem ostataka oštećene brazilske berbe kafe, dosadašnji izveštaji nisu ohrabrujući.
Neki kafići i brendovi se fokusiraju isključivo na jednu ili drugu sortu, ali mnogi koriste mešavinu obe da bi stvorili specifičan ukus. Arabica je slađa i obično se koristi u pićima kao što su kapućino i lattes, Robusta je tradicionalno popularna u Italiji za espreso ili za upotrebu u instant kafi.