Za Hipernet nije bila potrebna posebna dozvola

RATEL: Telenor novu uslugu pruža na osnovu opšteg ovlašćenja

BiznisInfrastrukturaInvesticijePoslovanjeSrbijaVesti

20.11.2021 11:06 Autor: Stanislav Stanišić 1

RATEL: Telenor novu uslugu pruža na osnovu opšteg ovlašćenja RATEL: Telenor novu uslugu pruža na osnovu opšteg ovlašćenja
„Telenor najnoviju uslugu kablovske televizije i interneta i fiksne telefonije, Hipernet, ne pruža na osnovu izdate dozvole, već na osnovu opšteg ovlašćenja. S tim... RATEL: Telenor novu uslugu pruža na osnovu opšteg ovlašćenja

„Telenor najnoviju uslugu kablovske televizije i interneta i fiksne telefonije, Hipernet, ne pruža na osnovu izdate dozvole, već na osnovu opšteg ovlašćenja. S tim u vezi, RATEL je po oceni uredno podnete dokumentacije operatoru izdao potvrdu o upisu podataka u Evidenciju operatora javnih komunikacionih mreža i usluga za uslugu distribucije medijskih sadržaja“, rekli su za Biznis.rs iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

U pisanoj izjavi našem portalu navodi se da je „Telenor upisan u Evidenciju operatora javnih komunikacionih mreža i usluga za uslugu distribucije medijskih sadržaja po osnovu čl. 37. i 38. Zakona o elektronskim komunikacijama, odnosno na osnovu odredaba Pravilnika o opštim uslovima za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja, kojim su bliže uređeni opšti uslovi za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija, kao i uslovi koji važe za obavljanje svih ili pojedinih delatnosti po režimu opšteg ovlašćenja“.

„Što se tiče ocene značaja predmetnog slučaja na krajnjeg korisnika, kao i uticaja na tržište telekomunikacija, oni će biti vidljivi tek nakon prikupljanja i obrade podataka koje RATEL redovno objavljuje na kvartalnom i godišnjem nivou u pregledima tržišta elektronskih komunikacija u Republici Srbiji“, zaključuju iz RATEL-a.

Telenor je 15. novembra saopštio da proširuje svoje usluge na tržištu i pokreće novu uslugu Hipernet, koja objedinjuje kablovsku televiziju i internet i fiksnu telefoniju.

Prethodno je kompanija Telenor Srbija u aprilu dobila zvanično odobrenje za ulazak na tržište distribucije TV sadržaja i fiksnog širokopojasnog interneta. Komisija za zaštitu konkurencije je, nakon sveobuhvatne pravne i ekonomske analize Ugovora o pravu korišćenja optičkih vlakana i Ugovora o pružanju Ethernet Bitstream usluga koje je kompanija potpisala sa Telekomom Srbija, donela pozitivnu odluku u pogledu zahteva za izuzeće restriktivnih sporazuma od zabrane. Takva odluka potvrdila je da „ulazak Telenora na tržište distribucije medijskih sadržaja i fiksnog širokopojasnog interneta podržava dalji razvoj konkurentnosti u tom segmentu tržišta“.

Telenor: Najvažnija prekretnica u poslovanju u Srbiji, uložićemo 300 miliona evra

„Početkom godine smo rekli da želimo da proširimo poslovanje izvan oblasti mobilne telefonije. Pre nekoliko dana lansirali smo portfolio fiksnih usluga za domaćinstva i zvanično ušli na tržište širokopojasnog pristupa internetu i distribucije TV sadržaja. Ovo je najvažnija prekretnica u dosadašnjem poslovanju Telenora u Srbiji. Sa druge strane, verujemo da je Srbija spremna za još jednog jakog operatora, jer to donosi više izbora za korisnika, što dovodi i do većeg kvaliteta usluga“, kaže za Biznis.rs izvršni direktor za korporativne poslove kompanije Telenor Goran Vasić.

Goran Vasić / Foto: Telenor Srbija

Naš sagovornik ističe da su u segmentu fiksnih usluga, korisnici do sada mogli da biraju između vrlo ograničenog broja kompanija i ponuda.

„Naš cilj je da postanemo novi tržišni igrač, i nadmetaćemo se, kao i do sad, kvalitetom usluge“, precizira Vasić.

Razlike u odnosu na konkurenciju, on sumira u tri stvari: najbolji internet za celo domaćinstvo, digitalna televizija nove generacije, koja je trenutno u testnoj verziji, i odlično korisničko iskustvo – od trenutka instalacije, pa nadalje.

„Verujemo da ćemo, time što obezbeđujemo dosledno iskustvo apsolutno svakom korisniku poboljšati sveukupan kvalitet servisa na tržištu“, smatra Vasić.

Prema njegovim rečima, Telenor planira da u narednih pet godina uloži oko 300 miliona evra u novi projekat što je samo još jedna potvrda dugoročne posvećenosti razvoju srpskog tržišta telekomunikacija.

„Odlučili smo da lansiramo digitalnu televiziju u testnoj verziji, kako bismo je prilagodili potrebama tržišta i samih korisnika. U narednom periodu, nastavićemo da razvijamo nove funkcionalnosti, ali i druga poboljšanja, a sve u cilju što boljeg korisničkog iskustva“, zaključuje Vasić.

Tagovi
INTERNET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...