Tržištu u SAD potrebna "pauza"

Globalni obim inicijalnih javnih ponuda usporio u trećem kvartalu

BerzaNovacSvetVesti

30.9.2021 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Globalni obim inicijalnih javnih ponuda usporio u trećem kvartalu Globalni obim inicijalnih javnih ponuda usporio u trećem kvartalu
Nakon naglog ubrzanja na početku 2021. godine, inicijalne javne ponude (IPO) se usporavaju na globalnom nivou u trećem kvartalu. Ipak, broj listiranja akcija u... Globalni obim inicijalnih javnih ponuda usporio u trećem kvartalu

Nakon naglog ubrzanja na početku 2021. godine, inicijalne javne ponude (IPO) se usporavaju na globalnom nivou u trećem kvartalu. Ipak, broj listiranja akcija u prvih devet meseci je i dalje visok, najviši još od dot-com ekspanzije 2000-ih godina, piše u podacima kompanije Refinitiv.

Pokrenuto je više od 2.000 listinga vrednih ukupno 421 milijardu dolara od početka fiskalne godine do danas. Do ovog rekordno visokog broja došlo je zahvaljujući kompanijama koje su požurile da dosegnu vrednost njihovih javnih listinga. Tako je došlo do rasta koji je dvostruko veći u odnosu na isti period prošle godine.

Ovaj broj uključuje i inicijalne javne ponude za 486 akvizicionih kompanija sa posebnom namenom (SPAC) koje su formirane u prvih devet meseci ove godine, dostižući ukupnu svotu od 127,7 milijardi dolara.

Nakon što je aktivnost SPAC listinga dostigla rekordne nivoe u prvom kvartalu, tržište je usporilo. Ipak, mogu se videti rani znaci njegove normalizacije, kao i ponovnog otvaranja za „prave“ listinge, izjavio je šef za globalna tržišta kapitala u Goldman Sachs Group Inc, Dejvid Ludvig (David Ludwig).

Među visoko profilisanim kotiranjima u trećem kvartalu nalaze se akcije aplikacije Robinhood Market Inc, koje su procenjene na 2,1 milijardu dolara u Njujorku, kao i akcije južnokorejske softverske kompanije Krafton Inc, koje su dostigle 3,7 milijardi dolara kroz IPO na korejskoj berzi.

Najveći azijski IPO ove godine ima kineska online video-kompanija Kuaishoy Technology Co Ltd, koja je dostigla ponudu od 5,4 milijarde dolara, prenosi Reuters.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) predsednik Komisije za hartije od vrednosti Geri Gensler (Gary Gensler) tražio je u julu “pauzu”. Listinzi kineskih kompanija traže veću transparentnost kada su u pitanju njihove ofšor strukture i regulatorne rizike sa kojima se iste suočavaju.

To je rezultiralo zastojem kineskih listinga u SAD. U prvih sedam meseci 2020. godine ova kotiranja su dostigla 12,8 milijardi dolara.


Listinzi tehnoloških kompanija ostaju omiljeni među investitorima, iako su procene pod lupom više nego ikad. Ipak, prostor su dobili različiti sektori, zahvaljujući kompanijama koje su ove godine imale debi na tržištu. U Evropi je izdavačka kuća pevačice Tejlor Svift (Taylor Swift) Universal ostvarila dugo očekivani debi na berzi u Amsterdamu, te tako postala najvrednija kompanija na Starom kontinentu.

Očekuje se da će listinge uskoro objaviti i kompanija Volvo Cars.

Prema rečima Dejvida Ludviga iz Goldman Sachs-a, aktivnost IPO bi mogla ponovo da poraste u četvrtom kvartalu. Nagomilavanje listinga je prilično intenzivno, kako u regijama tako i u sektorima, dodaje on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...