Prodaja kompjutera na predpandemijskom nivou

Globalno tržište personalnih računara poraslo u prvom kvartalu

SvetVesti

9.4.2024 10:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Globalno tržište personalnih računara poraslo u prvom kvartalu Globalno tržište personalnih računara poraslo u prvom kvartalu
Isporuke personalnih računara širom sveta vratile su se rastu u prvom kvartalu ove godine, nakon dve godine pada, prema preliminarnim rezultatima istraživačke firme International... Globalno tržište personalnih računara poraslo u prvom kvartalu

Isporuke personalnih računara širom sveta vratile su se rastu u prvom kvartalu ove godine, nakon dve godine pada, prema preliminarnim rezultatima istraživačke firme International Data Corporation (IDC).

Tržište personalnih računara poraslo je za 1,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu sa 59,8 miliona isporuka u prvom kvartalu, i vratilo se na nivoe pre pandemije zbog početka ciklusa obnove računara koji su kupljeni tokom pandemije, navedeno je u izveštaju, prenosi Reuters.

Očekuje se da će dostupnost računara sposobnih da podrže veštačku inteligenciju pojačati potražnju za uređajima, pomažući tržištu da se oporavi od pada u narudžbinama nakon kupovne groznice izazvane pandemijom.

Na pad potražnje za računarima u protekle dve godine uticale su visoke kamatne stope i inflacija, što je primoralo preduzeća i pojedince da odlože modernizaciju računarskih sistema. Prema podacima koje je objavio IDC, rast u prvom tromesečju ove godine bio je olakšan zbog poređenja sa lošom godinom, dok je ublažavanje inflacije takođe pomoglo oporavku u Americi i Evropi.

Međutim, slabija prodaja u Kini, najvećem tržištu računara, nastavljena je što je uticalu na globalnu prodaju uređaja. Istovremeno, IDC navodi da je popularnost desktop računara opala u korist laptop računara, posebno u Kini.

Kada je reč o proizvođačima, kineska kompanija Lenovo nalazi se na vrhu liste sa 23 odsto tržišnog udela, dok su HP i Dell učestvovali sa 20, odnosno 15 procenata. Američka kompanija Apple zabeležila je rast prodaje od 14,6 odsto u prvom kvartalu sa tržišnim udelom od 8,1 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...