mogu se očekivati značajni popusti jer je puno robe ostalo u zalihama

Ogroman pad prodaje PC računara

Svet

10.4.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ogroman pad prodaje PC računara Ogroman pad prodaje PC računara
Isporuka personalnih računara kompanije Apple opala je za 40,5 odsto u prvom tromesečju, što predstavlja težak početak godine za proizvođača koji se još uvek... Ogroman pad prodaje PC računara

Isporuka personalnih računara kompanije Apple opala je za 40,5 odsto u prvom tromesečju, što predstavlja težak početak godine za proizvođača koji se još uvek bori sa obiljem neprodatih zaliha.

Isporuke svih proizvođača PC kompjutera zajedno su pale za 29 odsto na 56,9 miliona jedinica — ispod nivoa sa početka 2019. godine — pošto je rast potražnje izazvan daljinskim radom iz pandemije nestao, navodi se u najnovijem izveštaju International Data Corporation-a (IDC).

Među tržišnim liderima, Lenovo Group i Dell Technologies zabeležili su pad od više od 30 odsto, dok je HP pao za 24,2 odsto. Nijedan veći brend nije bio pošteđen usporavanja, a Asustek Computer je zaokružio prvih pet sa ​​padom od 30,3 odsto, prenosi Bloomberg.

Usporavanje potrošnje tokom prošle godine dovelo je i do dvocifrenog pada u isporuci pametnih telefona i sve većeg prezasićenja među vodećim svetskim dobavljačima memorijskih čipova.

Kompanija Samsung Electronics, koji obezbeđuje memoriju za prenosive uređaje, kao i desktop i laptop računare, prošle nedelje je saopštila da smanjuje proizvodnju nakon što je prijavila najmanji profit od finansijske krize 2009. godine.

“Čak i uz velike popuste, proizvođači računara mogu očekivati da će se povećani inventar zadržati sredinom godine i potencijalno u trećem kvartalu”, piše u izveštaju IDC-a.

  • Vale

    10.4.2023 #1 Author

    Mozda je to trenutno stanje

    Odgovori

  • Miroslav

    15.4.2023 #2 Author

    Kad spuste cene na realan nivo biće i prodaje. Moj toshiba laptop (tada vrh, sa grafičkom karticom) je 2016. koštao oko 500 eur, sada laptop vrh karakteristika košta preko 2000 eur.

    Odgovori

  • REA

    16.4.2023 #3 Author

    Ne bih rekla da je trenutno stanje,obicnom coveku se danas sve nalazi na telefonu ili smart TVu,tek ce semanje kupovati

    Odgovori

  • Billy The Kid

    16.4.2023 #4 Author

    Naduvane cene procesora,memorije, grafičkih karti. Sve to je dovelo do toga da ljudi odlažu kupovinu novog kompjutera!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.4.2023 #5 Author

    Kad spuste cene nece biti lagerovanja!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...