neočekivane prednosti, ali i mane sve traženijeg posla

Glumci se tokom pandemije okreću radu na video igrama

KulturaLifestyleSvetVestiZanimljivosti

16.8.2021 17:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Glumci se tokom pandemije okreću radu na video igrama Glumci se tokom pandemije okreću radu na video igrama
Sa zatvaranjem bioskopa i prekidom TV i filmske produkcije, britanski glumci su odabrali posao koji su mogli da obavljaju i iz izolacije – a... Glumci se tokom pandemije okreću radu na video igrama

Sa zatvaranjem bioskopa i prekidom TV i filmske produkcije, britanski glumci su odabrali posao koji su mogli da obavljaju i iz izolacije – a rastuća industrija video igara bila je spremna da popuni svoju potražnju za kadrovima, prenosi The Guardian.

„U trenutku kad nas je pandemija pogodila, svi su me pitali ‘koji mikrofon da uzmem?’ ili ‘kako da napravim kućni studio?’“, izjavila je glumica i muzičarka iz jugozapadnog Londona, Kejsi Lajton (Cassie Laiton) i dodala da je imala sreće u tome što se ovim poslom bavila već nekoliko godina pre nego što je izbila pandemija.

Pozajmljivanje glasa bio je deo repertoara mnogih glumaca pre pandemije, ali u poslednjih godinu dana, prema podacima državne Kancelarije za komunikacije (Ofcom), više od polovine odraslih Britanaca igralo je video igre, trošeći pritom ukupno sedam milijardi funti. Lansiranje novih Microsoft i Sony konzola usmerilo je još veću pažnju nego obično na tržište, gde su animirani i igrani sadržaji odavno postali norma, a budžeti za produkciju lako mogu da nadmaše budžete holivudskog filma. Sve je to povećalo potražnju za glasovnim glumcima i dalo mogućnost radnicima čiji su drugi izvori prihoda presušili.

Postoji malo statističkih podataka o obimu angažovanja glumaca u gejmingu. Sindikati i udruženja glumaca u Velikoj Britaniji ne prikupljaju podatke o tome šta glumci rade, ali godinama pokušavaju da podstaknu veću saradnju i komunikaciju između studija i sindikata.

„To je delimično zato što ne postoji stručno telo sa kojim možemo pregovarati“, ističe industrijski zvaničnik za audio, nove medije i igre Šenon Sejling (Shannon Sailing) i dodaje da je to, između ostalog, zato što je u pitanju sveža oblast poslovanja. „Razgovaramo sa nekim od najvećih studija za sinhronizaciju u Velikoj Britaniji, kako bismo pokušali da dobijemo kolektivni ugovor.“

S jedne strane, masovne blokbaster produkcije zapravo su mini kompjuterski generisani filmovi i nakon štrajka vodećeg holivudskog sindikata SAG-Aftra 2017. godine, često se njihova snimanja organizuju sa sličnim nivoima bezbednosne zaštite. Za video igre kao što je „The Last of Us 2“ iz prošle godine, glumci su nastupali u kompletnim odelima za snimanje pokreta, i kamerom fokusiranom na snimanje lica.

Prva uloga Kejsi Lajton, kao De Sardet, protagonista fantazijske igre Greedfall, bila je jedna od večih, ali ipak je bila „samo“ glasovna uloga, bez snimanja pokreta ili mimike. „Mislim da smo obavili više od 100 sati snimanja, bilo je prilično intenzivno. Radili smo to dve godine, u blokovima od po nekoliko nedelja, četiri sata dnevno, nakon čega bi usledila pauza od tri meseca i onda započinjali narednu sesiju.“

Lajton se priseća jednog angažmana kada je morala da glumi zombija. „Platili su mi sat vremena. Ali sat vremena vriske i vike bilo je tako bolno, jer kao glumac vaš glas je i vaš važan instrument. Na ovim poslovima možete dobiti trajno vokalno oštećenje ili povredu koja bi mogla da zahteva puno vremena za oporavak“, komentariše mlada glumica, i dodaje da postoje i slučajevi kada reditelji i scenaristi ne kažu unapred tačan tekst koji treba izgovoriti, zbog čega dolazi do veoma neugodnih situacija, kada su u pitanju scene seksa, ili izgovaranja rasnih uvreda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...