Kompanija Twitter ne izmiruje svoje obaveze

Goldmah Sachs trpi zbog Maskovog neplaćanja kirije

BankeSvetVesti

12.6.2023 12:53 Autor: Vladimir Jokanović 1

Goldmah Sachs trpi zbog Maskovog neplaćanja kirije Goldmah Sachs trpi zbog Maskovog neplaćanja kirije
Banka Goldman Sachs pogođena je porastom kašnjenja otplate kredita za komercijalne nekretnine u prvom kvartalu ove godine, što je delimično podstaknuto odbijanjem Ilona Maska... Goldmah Sachs trpi zbog Maskovog neplaćanja kirije

Banka Goldman Sachs pogođena je porastom kašnjenja otplate kredita za komercijalne nekretnine u prvom kvartalu ove godine, što je delimično podstaknuto odbijanjem Ilona Maska (Elon Musk) da plati kiriju za Twitter.

Zaostale otplate porasle su za 612 odsto u prvom kvartalu, dostižući 840 miliona dolara, prema izveštajima koje je Goldman Sachs podneo američkoj Federalnoj komisiji za osiguranje depozita, prenosi Financial Times. To je više od porasta neopravdanih kredita koji je prijavila cela američka bankarska industrija, koji su u istom periodu porasli za 30 odsto na nešto više od 12 milijardi dolara.

Twitter je prestao da plaća stanarinu u novembru, a vlasnik kompanije, Mask, rekao je zaposlenima da ne namerava da ponovo otplaćuje ili pokriva zaostale obaveze po tužbama. Kompanija Columbia Property tužila je Twitter zbog neplaćanja, a u februaru nije platila kredit Goldman Sachsu i drugim bankama.

Goldman Sachs bio je zajedno sa Citigroup i Deutsche Bank u grupi banaka koje su pozajmile 1,7 milijardi dolara investicionom fondu za nekretnine Columbia Property, za sedam poslovnih zgrada u San Francisku i Njujorku, uključujući dve zgrade u kojima se nalaze kancelarije kompanije Twitter.

Takođe, Twitter navodno namerava da ne plati kompaniji Google za usluge u oblaku (Google Cloud). Usled toga bi Twitter trebalo da preseli svoje servere sa Googla do 30. juna. Zbog Maskove politike neodgovaranja na pitanja novinara, široj javnosti nije poznato koje je njegovo objašnjenje.

Budući da je Goldman relativno malo izložen u ovom sektoru, loši krediti neće imati značajnog materijalnog uticaja na zaradu banke. Kreditiranje poslovnih nekretnina čini manje od 20 odsto ukupnih kredita Goldman Sachsa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...