Zaključen posao vredan 44 milijarde dolara

Ilon Mask kupio Twitter i otpustio rukovodstvo

Vesti

28.10.2022 07:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ilon Mask kupio Twitter i otpustio rukovodstvo Ilon Mask kupio Twitter i otpustio rukovodstvo
Ilon Mask je u četvrtak uveče zaključio 44 milijarde dolara vrednu akviziciju Twittera, a prvi potez mu je bio otpuštanje najvišeg rukovodstva te društvene... Ilon Mask kupio Twitter i otpustio rukovodstvo

Ilon Mask je u četvrtak uveče zaključio 44 milijarde dolara vrednu akviziciju Twittera, a prvi potez mu je bio otpuštanje najvišeg rukovodstva te društvene mreže. Kako Rojters saznaje od izvora upoznatih sa situacijom, Mask je otpustio glavnog izvršnog direktora Twittera Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šefa za pravna pitanja i politike Vidžaja Gadea.

Agraval i Segal bili su u Twitterovom sedištu u San Francisku kada je dogovor sklopljen i ispraćeni su napolje iz poslovnih prostorija, dodali su izvori.

Twitter, Mask i otpušteni direktori nisu odgovorili na Rojtersov upit za komentar.

Mask je dosadašnje čelnike optužio da su njega i investitore doveli u zabludu oko broja lažnih naloga na platformi, kao i da mu nisu pružili jasne argumente oko toga kako ostvariti visoke ambicije koje ima s tom uticajnom društvenom mrežom.

Mask je rekao da na Twitteru želi da porazi „spam botove“, učini javno dostupnima algoritme koji određuju kako će se sadržaj prezentovati korisnicima, i da spreči da platforma postane komora za mržnju i podele. On nije ponudio detalje o tome kako će sve to postići i ko će voditi kompaniju. Takođe je najavio i otpuštanja, zbog čega je oko 7.500 Tviterovih zaposlenih zabrinuto za svoju budućnost, piše Rojters.

Ilon Mask je ranije u četvrtak rekao da želi da Twitter postane „najpoštovanija platforma za oglašavanje”, što se tumačilo kao pokušaj sticanja poverenja oglašivača uoči očekivane kupovine te društvene mreže, pri čemu je poručio i da tom akvizicijom želi „da pomogne čovečanstvu“.

Mask, suosnivač Twittera Džek Dorsi i drugi investitori ranije su sugerisali da žele da udalje tu društvenu mrežu od reklama i prihode stiču pretplatama i drugim sredstvima. Sam Mask je jednom napisao „da mrzi oglašavanje“.

„Postoji mnogo nagađanja zašto sam kupio Twitter i šta mislim o oglašavanju. Većina ih je pogrešna. U osnovi, Twitter želi da bude najpoštovanija platforma za oglašavanje na svetu koja osnažuje vaš brend i donosi rast komaanijama”, napisao je Mask, najbogatiji čovjek na svetu i izvršni direktor kompanije Tesla.

Inače, više od 90 odsto prihoda Twittera u drugom kvartalu ove godine došlo je od oglašavanja.

Mask, koji se proglasio „apsolutistom slobodnog govora“, u maju je rekao da bi ukinuo zabranu pristupa Tviteru bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu koji je uklonjen s mreže u prošle godine zbog straha od podsticanja nasilja nakon što su njegovi pobornici upali u Kapitol.

Kako navodi Rojters, Maskova akvizicija Twittera predstavlja vrhunac sage pune obrta, pri čemu se i sumnjalo hoće li taj multimilijarder uspeti da zaključi posao.

Tagovi
ILON MASK
 • IVAN

  28.10.2022 #1 Author

  Zasto ovaj covek stalno kalkulise nesto tu ne štima

  Odgovori

  • SNEZANA

   28.10.2022 #2 Author

   Odlicno pitanje,i ja sam to iskreno pomislila.

   Odgovori

  • Angeli Ivan

   28.10.2022 #3 Author

   pricas o jednom od najuspesnijih biznismena. I te kako stima

   Odgovori

 • ZVEZDICA01

  29.10.2022 #4 Author

  Mask se igra, ima novac i moc i moze da radi sta zeli…

  Odgovori

 • ZVE84

  30.10.2022 #5 Author

  Može mu se….

  Odgovori

 • Coka13

  1.11.2022 #6 Author

  Čovek koji toliko ima da sad smišlja zabavu sam sebi. Može mu se da otpušta kao i da radi šta god da poželi, a očigledno mu je tako zabavnije. Kod njega je sve nedorečeno, i uvek je ono „Sami zaključite, ali nećete biti u pravu“.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *