propao ugovor vredan 44 milijardi dolara

Mask odustao od kupovine Twittera

BiznisSvetU fokusuVesti

9.7.2022 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Mask odustao od kupovine Twittera Mask odustao od kupovine Twittera
Advokati Ilona Maska (Elon Musk) obavestili su američku Komisiju za hartije od vrednosti (SEC) da izvršni direktor Tesle i SpaceX-a namerava da raskine ugovor... Mask odustao od kupovine Twittera

Advokati Ilona Maska (Elon Musk) obavestili su američku Komisiju za hartije od vrednosti (SEC) da izvršni direktor Tesle i SpaceX-a namerava da raskine ugovor o kupovini Twittera vredan 44 milijardi dolara, i optužuju društvenu mrežu da je „značajno prekršila više odredbi” sporazuma o spajanju.

Akcije Twittera pale su za otprilike šest odsto nakon vesti, dok su akcije Tesle porasle za oko četiri procenta u trgovanju posle radnog vremena, prenosi Insider.

U podnesku Maskovih advokata navodi se da Twitter nije uspeo ili je odbio da odgovori na više zahteva za informacije o lažnim ili spam nalozima na ovoj platformi, što je osnovno za poslovni učinak kompanije, preneo je Reuters.

Odbor ove društvene mreže je u saopštenju naveo da je „posvećen zatvaranju transakcije po dogovorenoj ceni i uslovima“ i da će pokrenuti pravni postupak da sprovede dogovor.

Ovaj potez dolazi nakon tromesečnih spekulacija koje su počele kada je Mask objavio da poseduje 9,2 odsto akcija kompanije, a dan nakon što su izvori rekli Washington postu da je dogovor u „ozbiljnoj opasnosti“ zbog pitanja neželjene pošte-spamova i naloga za botove na platformi.

Maskova glavna zamerka poslednjih nedelja odnosila se na podatke i metode korišćene za procenu broja lažnih naloga, pri čemu su njegovi advokati tvrdili da se nije odrekao prava na uvid u ove informacije kada je odlučio da ih ne pogleda pre nego što je potpisao sporazum o spajanju.

Advokati tvrde da dosadašnja Maskova analiza ukazuje da je procenat lažnih naloga „znatno veći od pet odsto“ – suprotno Twitterovim otkrićima u finansijskim izveštajima.

Pravni stručnjaci rekli su za Insider da se Mask suočava sa značajnom pravnom borbom, uključujući moguću naknadu za raskid od milijardu dolara, dok pokušava da odustane od ovog sporazuma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...