ponovo se uvodi godišnja revizija učinka zaposlenih

Goldman Sachs opet najavio otpuštanja, za godinu dana akcije pale 15 odsto

BerzaNovacSvetVesti

13.9.2022 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Goldman Sachs opet najavio otpuštanja, za godinu dana akcije pale 15 odsto Goldman Sachs opet najavio otpuštanja, za godinu dana akcije pale 15 odsto
Investiciona banka sa Wall Streeta planira da otpusti nekoliko stotina zaposlenih počevši od ovog meseca. Iako je ukupan broj najavljenih otkaza manji od nekih... Goldman Sachs opet najavio otpuštanja, za godinu dana akcije pale 15 odsto

Investiciona banka sa Wall Streeta planira da otpusti nekoliko stotina zaposlenih počevši od ovog meseca. Iako je ukupan broj najavljenih otkaza manji od nekih prethodnih rundi otpuštanja, smanjenja su nastavak Goldmanovog godišnjeg ciklusa smanjivanja zaposlenih koji je uglavnom bio pauziran tokom pandemije.

Najnovija vest najsigurniji je znak zahlađenja koji je zavladao širom bankarske industrije u SAD usred pada prihoda nakon rekordnih godina, piše Bloomberg. Analitičari očekuju da će banka ove godine zabeležiti pad zarade za više od 40 odsto.

Banka sa sedištem u Njujorku saopštila je u julu da planira da uspori zapošljavanje i vrati godišnje preglede učinka zaposlenih. To je pokušaj da se obuzdaju troškovi usred onoga što se naziva “izazovnim operativnim okruženjem“.

Godišnja revizija učinka obično se koristi za uklanjanje osoblja sa najlošijim rezultatima. Goldman bi takođe mogao da smanji tempo zamene osoblja koje gubi zbog osipanja prilikom preuzimanja, izjavio je glavni finansijski direktor Denis Kolman (Denis Coleman). Goldman je na kraju drugog kvartala imao 47.000 zaposlenih, u poređenju sa 39.100 dve godine ranije, uz pomoć nedavnih akvizicija.

New York Times je izvestio da Goldman Sachs priprema nova otpuštanja, ali portparolka investicione banke je odbila da komentariše.

Kao i njegovi konkurenti sa Wal Streeta, Goldman je povređen dramatičnim usporavanjem investicionog bankarstva jer je volatilnost koja je podstakla dobitke za trgovanje takođe opterećivala tržišta kapitala i upravljanje imovinom. Dok je trgovačka operacija kompanije zabeležila porast prihoda od 32 odsto u drugom tromesečju, prihodi od investicionog bankarstva su pali za 41 odsto, što odražava nagli pad preuzimanja.

Ukupni operativni troškovi opali su u drugom kvartalu u odnosu na godinu ranije pošto je Goldman smanjio naknade i beneficije, ali je kompanija takođe prijavila povećanje troškova zbog inicijativa za rast.

Akcije Goldmana pale su za više od 10 odsto od početka godine i oko 15 odsto međugodišnje. To se poredi sa padom od 7,5 odsto u S&P 500 Financials indeksu u poslednjih 12 meseci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...