ULTIMATUM AMERIČKOJ KOMPANIJI U RUSIJI

Google dobio 24 sata da ukloni zabranjeni sadržaj

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

25.5.2021 11:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Google dobio 24 sata da ukloni zabranjeni sadržaj Google dobio 24 sata da ukloni zabranjeni sadržaj
Roskomnadzor, ruski federalni regulator komunikacija, upozorio je kompaniju Google da će usporiti njen servis ukoliko u narednih 24 sata ne ukloni zabranjene internet sajtove... Google dobio 24 sata da ukloni zabranjeni sadržaj

Roskomnadzor, ruski federalni regulator komunikacija, upozorio je kompaniju Google da će usporiti njen servis ukoliko u narednih 24 sata ne ukloni zabranjene internet sajtove iz rezultata pretrage.

„Google ne ispunjava u potpunosti svoju obavezu da iz rezultata pretraživanja izuzme veze do internet izvora sa informacijama koje su zabranjene u našoj zemlji“, saopštio je Roskomnadzor, prenosi Business Insider, pozivajući se na TASS.

Prema saopštenju ruskog nadzornog organa, Google nije uklonio 20 do 30 procenata veza sa sadržajem koji je zabranjen u Rusiji. Kontroverzne kategorije uključuju sadržaj koji promoviše upotrebu droga i sadrži dečju pornografiju, kao i objave koje podstiču mlađe od 18 godina na prisustvo neovlašćenim protestima.

Roskomnadzor je saopštio da je Twitter prethodno uklonio 91 odsto zabranjenog sadržaja po sličnom zahtevu, kao i da nefiltrirani sadržaj „direktno šteti ruskim korisnicima“. Google je kažnjen sa tri miliona rubalja (41.000 dolara) u decembru zbog nefiltriranja zabranjenog sadržaja.

Takođe, Roskomnadzor navodi da Google nije uklonio veb lokacije ektremističkih i terorističkih organizacija. Ruski ultimatum usledio je nekoliko sati nakon saznanja da je Google podneo svoju prvu tužbu protiv Rusije zbog ranijih zahteva za uklanjanje sadržaja sa video platforme YouTube, prenosi Moscow Times.

Američki tehnološki gigant osporava zahteve ruskog nadzornog organa iz januara, kada je traženo da ukloni 12 video snimaka, za koje Moskva navodi da pozivaju maloletnike da učestvuju na neovlašćenim skupovima.

Google je ranije postupao samo kao tuženi ili kao treća strana u parnicama koje su protiv njega pokretale ruske vlasti, podseća poslovni dnevnik Komersant. Međutim kompanija je 23. aprila podnela tužbu protiv Roskomndzora Arbitražnom sudu u Moskvi, a prvo ročište zakazano je za 14. jul.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...