Zakazano okupljanje predstavnika građanskih udruženja i sindikata koji traže povećanje minimalne zarade

Građani traže “platu za život”

NovacSrbijaVesti

1.9.2021 11:45 Autor: Ljiljana Begović 0

Građani traže “platu za život” Građani traže “platu za život”
“Plata za život” slogan je kojim su sindikati, platforma Solidarnost i Udruženje radnika na internetu pozvali građane da se okupe ispred zgrade Vlade Srbije,... Građani traže “platu za život”

“Plata za život” slogan je kojim su sindikati, platforma Solidarnost i Udruženje radnika na internetu pozvali građane da se okupe ispred zgrade Vlade Srbije, 1. septembra u 18 časova, da bi poručili da je radnicima potrebna minimalna zarada od koje će moći da žive.

“Okupljamo se u susret sednici Socijalno-ekonomskog saveta koja će biti održana 2. septembra i na kojoj će biti doneta odluka o visini minimalne cene rada za 2022. godinu. Tokom pregovora o minimalnoj ceni rada vlada je predložila da minimalna zarada bude povećana sa 32.000 dinara na 35.012 dinara, što je neprihvatljiv predlog”, navode iz udruženja Solidarnost i dodaju da to znači da će oko 350.000 ljudi koji primaju minimalnu zaradu i dalje jedva preživljavati.

“Tražimo plate koje neće održavati ljude u siromaštvu, već će im omogućiti dostojanstven život. Predlog sindikata da se minimalna zarada bar izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom nije dovoljan, ali može predstavljati korak u dobrom pravcu ukoliko se rast minimalne cene rada nastavi i naredne godine u cilju dostizanja plate za život. Zato pozivamo vladu da uvaži argumentaciju sindikata i podrži njihove zahteve”, ističe u razgovoru za Biznis.rs Tamara Petrović iz Udruženja radnika na internetu (URI).

Okupljanje sa zahtevom za podizanje minimalca podržava i sindikat Nezavisnost.

Predsednik ovog sindikata Zoran Stojiljković za Biznis.rs kaže da je kampanja potpuno opravdana jer se traži mali pomak, a to je da se minimalana zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

“Izjednačavanje vrednosti minimalca i minimalne potrošačke korpe je i bio dogovor sa predstavnicima vlasti i poslodavaca na Socio-ekonomskom savetu”, navodi Stojiljković.

Nova sednica predstavnika vlade, poslodavaca i Sindikata zakazana je za 2. septembar, na kojoj bi trebalo da se donese konačna odluka o visini minimalne zarade u Srbiji.

“Vlada je predložila da minimalna zarada bude 35.012 dinara, ali ćemo još videti da li na osnovu prethodnih predloga i argumentacije koju smo izneli ima šanse da se taj iznos uveća. Iako su šanse da minimalac bude 39.000 prema našem predlogu male, mi se nadamo da na osnovu iznetih argumenata dođe do pomaka. Predloženo povećanje od 9,4 odsto praktično je neka vrsta zbira anticipirane inflacije i rasta BDP-a za narednu godinu, tako da se tim predlogom koji je vlada iznela održava već postojeće stanje i ne ide se ka onome što je prethodno dogovoreno, a to je da se u određenom roku izjednače minimalac i minimalna potrošačka korpa”, zaključuje predsednik sindikata Nezavisnost, Zoran Stojiljković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...