Anketa NBS: Kako stanovništvo, sindikati, firme i finansijske insitucije vide buduća kretanja cena

Građani veruju da će za godinu dana inflacija biti 10 odsto

BankeInvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

18.3.2021 09:58 Autor: Gordana Bulatović 1

Građani veruju da će za godinu dana inflacija biti 10 odsto Građani veruju da će za godinu dana inflacija biti 10 odsto
Anketa o inflatornim očekivanjima koju svakog meseca objavljuje Narodna banka Srbije pokazuju pomalo neobične nalaze kada su u pitanju očekivanja građana u vezi sa... Građani veruju da će za godinu dana inflacija biti 10 odsto

Anketa o inflatornim očekivanjima koju svakog meseca objavljuje Narodna banka Srbije pokazuju pomalo neobične nalaze kada su u pitanju očekivanja građana u vezi sa rastom inflacije u narednom periodu. Naime, februarska anketa NBS pokazala je da su očekivanja stanovništva da će u naredne dve godine inflacija biti po deset odsto godišnje, a da će za tri godine ona pasti na osam odsto.

“Rast inflacionih očekivanja stanovništva mogao bi se dovesti u vezu s poskupljenjima električne energije, komunalnih usluga, cigareta, naftnih derivata, koje su zabeležene od početka godine. Ipak i dalje najveći deo anketiranog stanovništva, njih oko 70 odsto, smatra da će se cene u narednoj godini umereno ili blago povećati. Takođe učešće anketiranih koji očekuju znatno povećanje cena u narednih dvanaest meseci u februaru je iznosilo oko 15 odsto i za četiri odsto niže je nego u januaru. Ove činjenice mogle bi da ukažu na to da je reč o privremenom rastu očekivanja stanovištva. Ovakvo kretanje inflacionih očekivanja, gde najveći broj ispitanika očekuje umereno i blago povećanje cena u narednoj godini, svedoči o predvidivom i stabilnom ekonomskom okruženju i doprinosi ostvarenju osnovnog cilja monetarne politike u srednjem roku”, objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije.

Očekivanja vezano za međugodišnju inflaciju Foto: NBS(Ipsos)

U NBS kažu i da je februarska anketa urađena u skladu s novim upitnikom gde se kao glavne novine izdvajaju pitanja u vezi sa očekivanom inflacijom za tri godine unapred (za sve sektore), zatim očekivani nivo problematičnih kredita (finansijski sektor), kao i stepen iskorišćenosti kapaciteta (privreda).

“Kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora nastavila su stabilno kretanje blizu nivoa od dva odsto. Kada su u pitanju očekivanja privrednika, oni veruju da će inflacija na godišnjem nivou biti 1,5 odsto. Sindikati procenjuju da će inflacija u narednih 12 meseci biti 2,5 odsto. Za dve godine unapred, predstavnici finansijskog sektora očekuju inflaciju od 2,2 odsto,  privreda 1,8 odsto, a sindikati 2,5 odsto”, navode u Narodnoj banci Srbije.

Ističu da, kada je u pitanju novouvedeno pitanje i očekivanoj inflaciji za tri godine unapred, ona se kod predstavnika finansijskog sektora kreće blizu nivoa očekivanja za dve godine, odnosno 2,3 odsto kod finansijskog sektora i 1,8 odsto kod privrede. SIndikati veruju da će, za tri godine, inflacija biti četiri odsto.

“Percepcija poslovanja privrednika po nekim od ključnih parametara poslovanja, pre svega oceni poslovnih uslova, u februaru je manje optimistična u odnosu na januar, ali je i dalje veći broj privrednika koji očekuju poboljšanje od onih koji očekuju pogoršanje poslovnih uslova”, ističu u NBS i dodaju da i za period od tri meseca unapred i za 12 meseci unapred u februaru se beleži povećano učešće privrednika koji očekuju rast cena inputa i sopstvenih gotovih proizvoda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...