RGZ razvio novi digitalni geodetski elaborat

Građanima omogućen direktan unos podataka u katastar

NekretnineSrbijaU fokusuVesti

7.10.2024 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Građanima omogućen direktan unos podataka u katastar Građanima omogućen direktan unos podataka u katastar
Republički geodetski zavod (RGZ) započeo je proces direktnog unosa podataka u katastar nepokretnosti putem digitalnog geodetskog elaborata. Kako je saopštio RGZ, ova inovacija omogućava... Građanima omogućen direktan unos podataka u katastar

Republički geodetski zavod (RGZ) započeo je proces direktnog unosa podataka u katastar nepokretnosti putem digitalnog geodetskog elaborata.

Kako je saopštio RGZ, ova inovacija omogućava efikasan unos podataka u katastar nepokretnosti, čime se značajno unapređuje celokupan sistem katastra.

“Ovaj direktan upis je dostupan širom naše zemlje, a posebno je unapređen u velikim gradovima, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, gde je nivo automatizacije dostigao vrhunac. Do sada je sertifikovano 391 geodetskih inženjera iz 309 ovlašćenih geodetskih firmi, koji su obučeni da koriste ovaj savremeni sistem za direktan unos”, navode u RGZ-u.

Jedna od najznačajnijih prednosti ovog novog pristupa je, kako se dodaje, drastično smanjenje vremena potrebnog za realizaciju promena u katastru i to više od 50 puta. Proces koji je ranije trajao danima, sada se može završiti u samo nekoliko minuta, uz maksimalnu pouzdanost i sigurnost.

“Uvođenjem direktnog unosa podataka, stvorili smo pouzdaniji i precizniji sistem upravljanja geodetskim informacijama, što direktno doprinosi pravnoj sigurnosti i efikasnosti katastra. Ova reforma ne samo da olakšava pristup informacijama, već i poboljšava usluge koje pružamo građanima”, ističu u RGZ-u.

  • SABRINA

    7.10.2024 #1 Author

    Lepo za novinu što se tiče navedenog, ali će usluga da vam geodetski inženjer to unese verovatno lepo i koštati.

    Odgovori

  • tamara

    10.10.2024 #2 Author

    Pogrešan naslov i netačna informacija. Nije građanima omogućen direktan pristup, nego licenciranim geodetama, advokatima, notarima i agentima za promet nekretnina. Koko, naravno, svoje usluge naplaćuju građanima. Direktno kršenje Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja. Diskriminacija i faborizovanje agencija i kancelarija na štetu građana.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.