GRAĐANIMA SRBIJE I DALJE ZABRANJEN ULAZAK U CRNU GORU Ažuriran spisak Instituta za javno zdravlje

BiznisEUIzdvajamoRegionTurizamU fokusuVesti

13.6.2020 13:53 Autor: Marija Jovanović 2

GRAĐANIMA SRBIJE I DALJE ZABRANJEN ULAZAK U CRNU GORU Ažuriran spisak Instituta za javno zdravlje GRAĐANIMA SRBIJE I DALJE ZABRANJEN ULAZAK U CRNU GORU Ažuriran spisak Instituta za javno zdravlje
Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i zdravstvenih mera,... GRAĐANIMA SRBIJE I DALJE ZABRANJEN ULAZAK U CRNU GORU Ažuriran spisak Instituta za javno zdravlje

Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i zdravstvenih mera, a na pomenutom spisku i i dalje nema Srbije, ni Severne Makedonije.

Institut navodi da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom.

„U vidu smo imali dobrosusedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije. Međutim, na odluku da se Srbija još uvek ne uvrsti na listu zemalja uticala je pre svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja obolelih poslednjih dana, a samim tim i izvesno pogoršanje epidemiološke situacije„, navodi se na sajtu Instituta.

Foto: Pixabay.com

Kako je objašnjeno, u svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica. To je, kako navode, bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mera i ispunjavanje interesa obe strane.

„Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica s Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć“, dodaju iz Instituta.

Takođe, sa liste država iz kojih je dozvoljen dolazak uklonjeno je nekoliko zemalja zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Na tom spisku nalaze se Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam pošto je stopa aktivnih slučajeva u tim državama trenutno iznad 25 na 100.000 stanovnika.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje poručuju da lista ove sedmice neće biti proširena jer, nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum. Ažurirana lista počinje sa primenom u ponedeljak 15. juna u ponoć.

Foto: Pixabay.com

U Sloveniju mogu građani Hrvatske, Italije i Crne Gore

Svi lokalni granični prelazi između Hrvatske i Slovenije biće ponovo otvoreni za saobraćaj od ponedeljka, 15. juna, a u okviru mera popuštanja nakon epidemije Covid-19 u Sloveniju od subote mogu ući i stanovnici severnih italijanskih pokrajina Furlanije-Julijske krajine.

Kada je reč o italijanskim građanima, na osnovu epidemioloskih podataka dva nacionalna instituta zdravlja odlučeno je da granica vec od subote bude otvorena za stanovnike pogranične pokrajine, a od ponedeljka 15. juna za ostatak Italije.

Od ponedeljka, Italija će biti uključena među sigurne epidemiološke zemlje, sa istim režimom prelaza koji se primenjuje na granicama s Austrijom i Mađarskom.

Pored toga, slovenačka vlada je od ponedeljka uvrstila Crnu Goru na listu „epidemiološki sigurnih zemalja“, tako da 14-dnevni karantin više nije potreban.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Francuska ukida restriktivne mere za putnike iz EU

Francuska će 15. juna ukinuti restriktivne mere na svojim granicama za putnike iz zemalja EU, saopštila su ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova te zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, imajući u vidu povoljan razvoj zdravstvene situacije u Francuskoj i Evropi i u skladu sa preporukama Evropske komisije, Francuska će 15. juna ukinuti sva ograničenja u saobraćaju prema zemljama EU koja su uvedena u cilju borbe protiv pandemije korona virusa.

Kako se dodaje, putnici iz država članica EU, kao i iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Vatikana moći će da uđu na teritoriju Francuske bez ograničenja, prenosi “Reuters”.

U saopštenju se dodaje da će, primenom recipročnih mera, ograničenja koja uključuju dvonedeljni karantin po dolasku, nastaviti da se primenjuju na granicama sa Španijom i Velikom Britanijom.

  • Goca BG

    13.6.2020 #1 Author

    Mi cemo biti medju poslednjim zemljama koje dobiti odobrenje za ulazak u CG

    Odgovori

  • Jelena

    16.6.2020 #2 Author

    Nadam se da ce se to uskoro promeniti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...